Historia Metaxy ma swój początek w XIX wieku.

Calvados

Wódka owocowa na bazie jabłek. Brzmi jak tani polski produkt z dolnej półki? Nic podobnego. To najprostsza definicja calvadosu – trunku cenionego niemal w równym stopniu, co koniak.
/ 30.06.2009 10:55
Historia Metaxy ma swój początek w XIX wieku.

Definicja ta jest oczywiście bardzo uproszczona. Ściślej rzecz ujmując, calvados to wytrawny winiak produkowany na bazie destylatów jabłkowych, pochodzący z departamentu Calvados, który znajduje się w Normandii (północna Francja). Jego początki sięgają XVI wieku, kiedy to rozpoczęto destylację moszczu z pewnego szczególnego gatunku jabłek, czyli jabłek cydrowych. Od lat 40. ubiegłego stulecia nazwa jest zastrzeżona i może być używana tylko w przypadku trunków wyprodukowanych w departamentach Calvados, Orne oraz Manche. Z jabłek tych wytwarza się także inny mniej wykwintny napój – cydr. O nim później.

Calvados to mieszanka minimum dwóch destylatów, z których każdy leżakował przynajmniej kilka miesięcy, oraz wody, dzięki czemu jego moc to „tylko” 40-50%. O tym, że trunek jest oryginalny świadczy obowiązkowe oznaczenie A.O.C. Calvados pijemy najczęściej chłodny (5-6 stopni C), podany w małych kieliszkach z nóżką lub koniakówkach.

Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.

Zobacz także: Dobór odpowiednich napojów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/20.02.2012 09:54
Calvadosu cierpki smak znowu w ustach mam? hehe :D