Najlepszy sernik pistacjowy, jaki istnieje. Wystarczy kilka składników i dodatków, a efekt jest spektakularny
fot. Adobe Stock, ld1976
Sernik pistacjowy to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale także dla oczu. Wygląda przepięknie, a zielonkawy kolor nadaje mu wiosennego akcentu. Możesz przygotować go z samymi orzechami albo z dodatkiem kremu pistacjowego, dostępnego w wielu marketach. Sprawdź te dwa pyszne przepisy.
Sernik pistacjowy dzięki swojej aksamitnej konsystencji i lekko zielonemu, wiosennemu kolorowi, jest idealny na wyjątkowe okazje - imprezy rodzinne, eleganckie spotkania czy przyjęcia dla najmłodszych. Co więcej, choć może wydawać się skomplikowany, przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż myślisz. Poznaj te sprawdzone przepisy, który pozwoli ci stworzyć przepyszne ciasto, które zachwyci każdego.
Klasyczny sernik z dodatkiem pistacji to idealne przełamanie tradycyjnego smaku. Możesz sięgnąć po pistacje zwykłe, ale także te solone. Dzięki nim stworzysz ciekawy w smaku deser, idealny jako ciasto do kawy. Najlepiej smakuje schłodzone, ale możesz podać je też od razu po upieczeniu.
Składniki na spód:
200 g herbatników maślanych,
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła.
Składniki na masę serową:
500 g serka mascarpone,
250 g twarogu sernikowego,
150 g cukru,
3 jajka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g pistacji (obranych, drobno zmielonych),
100 ml śmietanki 30%,
kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie).
Dodatkowo:
50 g posiekanych pistacji,
100 g białej czekolady,
listki mięty (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj spód. Herbatniki rozdrobnij w malakserze na drobny pył.
Połącz z roztopionym masłem, aż powstanie wilgotna masa.
Wyłóż masę na dno tortownicy (średnica ok. 20 cm), równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Możesz użyć tłuczka do mięsa, aby delikatnie ubić masę.
Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Po upieczeniu zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
Przygotuj krem. W dużej misce połącz serek kremowy, twaróg i cukier. Miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas delikatnie miksując na niskich obrotach.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone pistacje, śmietankę i ekstrakt migdałowy. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
Wlej masę serową na przygotowany wcześniej spód.
Wstaw tortownicę z masą serową do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piecz przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko sprężysty w środku.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w środku na ok. 30 minut, aby stopniowo ostygł.
Następnie schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc).
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierzch sernika. Posyp sernik posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami mięty według uznania.
Aby uzyskać charakterystyczny zielonkawy kolor sernika, wykorzystaj gotowy krem pistacjowy. Dostaniesz go w większości sklepów i marketów, w których jest dział z "kuchnią świata" albo tzw. tygodnie włoskie. Krem idealnie sprawdzi się zarówno do masy serowej, jak i dekoracji.
Składniki na spód:
200 g herbatników maślanych,
100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła.
Składniki na masę serową:
500 g serka mascarpone,
250 g twarogu sernikowego,150 g cukru
3 jajka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g zmielonych pistacji + garść do dekoracji,
100 ml śmietanki 30%,
3 lub 4 łyżki pasty pistacjowej (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
Herbatniki zmiel na drobny pył. Połącz je z roztopionym masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
Wyłóż spód tortownicy masą herbatnikową, dokładnie dociśnij.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
Po upieczeniu zmniejsz temperaturę w piekarniku na 160 stopni.
W dużej misce ubij mascarpone z twarogiem i cukrem na gładką masę.
Dodawaj jajka po jednym, cały czas miksując na niskich obrotach.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone pistacje, śmietankę i pastę pistacjową.
Delikatnie wymieszaj do połączenia składników i wylej gotową masę na wcześniej przygotowany spód.
Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko sprężysty w środku.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na ok. 30 minut.
Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami.
fot. Przepis na sernik z kremem pistacjowym/Adobe Stock, Alex
Ciasta na mikołajki to pyszny sposób na ubarwienie tego niezwykłego dnia. Świąteczną atmosferę podkreśli szarlotka z bakaliami i korzenną przyprawą, a także aromatyczne brownie. Możesz także postawić na sernik lub klasyczną roladę z biszkoptu. Wybierz ulubiony przepis i zaproś domowników do wspólnego pieczenia.
Sernik bez masła będzie nieco mniej kaloryczny, ale nie warto upierać się, żeby całkiem z tłuszczy zrezygnować. Jest on potrzebny do spodu sernika, ale też jako dodatek do masy serowej, aby sernik się nie kruszył i miał bardziej kremową konsystencję. Bez problemu natomiast można wymienić masło w przepisie na mniej obfite źródła tłuszczu zwierzęcego lub wręcz na tłuszcz roślinny. Zobacz, jak to zrobić.
Sernik z dyni fit najlepiej przygotować bez spodu albo ze spodem przygotowanym ze zdrowych składników, które nie podnoszą zbyt szybko poziomu cukru we krwi. Doskonale w tej roli sprawdzi się mieszanka mąki owsianej i orzechów z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Takiego spodu nie trzeba piec, choć można, więc nadaje się do fit serników z dyni w każdej wersji. Nasze przepisy dostarczają jedynie od 68 do 103 kcal w 1 kawałku ciasta.
Sernik bez spodu to pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika, który zadowoli każdego miłośnika deserów. Dzięki temu, że nie ma spodu, jest lżejszy i szybszy w przygotowaniu, co sprawia, że staje się coraz bardziej popularny. Idealny dla osób, które szukają nowych smaków, ale nie chcą rezygnować z klasyki.
Sernik dla cukrzyka trzeba przygotować bez białej mąki pszennej i cukru, gdyż to są składniki, które najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. W przepisie na sernik dla diabetyka używa się zamienników cukru, najczęściej erytrytolu lub ksylitolu, a jeśli konieczne jest użycie mąki, stosuje się zamienniki mąki pszennej - razową, owsianą, migdałową lub kokosową.
Sernik z mascarpone to pyszna propozycja na słodki, kremowy deser. Jeśli konsystencja samego twarogu ci nie odpowiada, wystarczy niewielka ilość tego aksamitnego serka, aby stworzyć genialne ciasto. Sernik z mascarpone możesz przygotować zarówno na zimno, jak i ciepło, z dodatkiem świeżych owoców lub herbatników.
Fit sernik to ciasto o obniżonej zwartości tłuszczu i cukru, a przez to zdrowszy i dostarczający mniej energii. W jednej porcji może dostarczać od 77 kcal do 276 kcal. Zawsze jednak będzie dostarczał wielu cennych składników i albo wcale, ale bardzo niewiele tzw. pustych kalorii. Zawsze jego baza jest ser twarogowy, z którego można przygotować zarówno fit sernik pieczony jak i na zimno.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Keto sernik ma minimalną zawartość węglowodanów, a sporo białka i tłuszczu. W przepisach na keto sernik nie stosuje się cukru, miodu, a nawet ksylitolu. Oto 5 doskonałych przepisów na ketogeniczny sernik: na zimno bez spodu; z mascarpone i borówkami; z wiaderka na spodzie migdałowym; kokosowy i mini sernik keto z masłem orzechowym. Wszystkie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Sernik z galaretką na kruchym spodzie będzie pysznie smakować w towarzystwie truskawek, malin, borówek, a nawet... bananów. Jeśli masz mało czasu, kruchy spód wykonaj w uproszczonej wersji - z bardzo drobno pokruszonych herbatników, wymieszanych z roztopionym masłem. Taki spód nie wymaga podpiekania.
Sernik Izaura to nic innego jak sernik połączony z czekoladowym biszkoptem. Został wymyślony w latach 80. na część bohaterki znanej brazylijskiej telenoweli.
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Sernik tradycyjny sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko. Dodatek rodzynek oraz polewa czekoladowa sprawią, że to ulubione ciasto wielu osób.
Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.
Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. Zobacz nasz sprawdzony przepis na waniliowy sernik z pyszną karmelową polewą.