Sernik pistacjowy dzięki swojej aksamitnej konsystencji i lekko zielonemu, wiosennemu kolorowi, jest idealny na wyjątkowe okazje - imprezy rodzinne, eleganckie spotkania czy przyjęcia dla najmłodszych. Co więcej, choć może wydawać się skomplikowany, przygotowanie tego deseru jest prostsze, niż myślisz. Poznaj te sprawdzone przepisy, który pozwoli ci stworzyć przepyszne ciasto, które zachwyci każdego.
Spis treści:
Sernik pistacjowy: przepis z orzechami
Klasyczny sernik z dodatkiem pistacji to idealne przełamanie tradycyjnego smaku. Możesz sięgnąć po pistacje zwykłe, ale także te solone. Dzięki nim stworzysz ciekawy w smaku deser, idealny jako ciasto do kawy. Najlepiej smakuje schłodzone, ale możesz podać je też od razu po upieczeniu.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych,
- 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 g twarogu sernikowego,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100 g pistacji (obranych, drobno zmielonych),
- 100 ml śmietanki 30%,
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie).
Dodatkowo:
- 50 g posiekanych pistacji,
- 100 g białej czekolady,
- listki mięty (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj spód. Herbatniki rozdrobnij w malakserze na drobny pył.
- Połącz z roztopionym masłem, aż powstanie wilgotna masa.
- Wyłóż masę na dno tortownicy (średnica ok. 20 cm), równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Możesz użyć tłuczka do mięsa, aby delikatnie ubić masę.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Po upieczeniu zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
- Przygotuj krem. W dużej misce połącz serek kremowy, twaróg i cukier. Miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas delikatnie miksując na niskich obrotach.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone pistacje, śmietankę i ekstrakt migdałowy. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Wlej masę serową na przygotowany wcześniej spód.
- Wstaw tortownicę z masą serową do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
- Piecz przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko sprężysty w środku.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w środku na ok. 30 minut, aby stopniowo ostygł.
- Następnie schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc).
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierzch sernika. Posyp sernik posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami mięty według uznania.
fot. Sernik pistacjowy przepis/Adobe Stock, Carey
Przepis na sernik z kremem pistacjowym
Aby uzyskać charakterystyczny zielonkawy kolor sernika, wykorzystaj gotowy krem pistacjowy. Dostaniesz go w większości sklepów i marketów, w których jest dział z "kuchnią świata" albo tzw. tygodnie włoskie. Krem idealnie sprawdzi się zarówno do masy serowej, jak i dekoracji.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych,
- 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła.
Składniki na masę serową:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 g twarogu sernikowego,150 g cukru
- 3 jajka,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100 g zmielonych pistacji + garść do dekoracji,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 3 lub 4 łyżki pasty pistacjowej (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
- Herbatniki zmiel na drobny pył. Połącz je z roztopionym masłem, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
- Wyłóż spód tortownicy masą herbatnikową, dokładnie dociśnij.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
- Po upieczeniu zmniejsz temperaturę w piekarniku na 160 stopni.
- W dużej misce ubij mascarpone z twarogiem i cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka po jednym, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone pistacje, śmietankę i pastę pistacjową.
- Delikatnie wymieszaj do połączenia składników i wylej gotową masę na wcześniej przygotowany spód.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko sprężysty w środku.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na ok. 30 minut.
- Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami.
fot. Przepis na sernik z kremem pistacjowym/Adobe Stock, Alex
Zobacz też inne pomysły na sernik: