Sernik bez masła wychodzi równie smaczny jak ten z masłem. Zmianie ulega jednak nieco konsystencja masy serowej, ale nie na tyle, żeby się tym martwić. Wypróbuj nasze proste przepisy. Podajemy je wyłącznie na masę serową. Spód zrobisz z instrukcją, do której odsyłamy w tekście. Jako spód i boczki posłużyć też mogą owsiane pokruszone ciasteczka z odrobiną oleju. Wybierz spód, jaki ci bardziej odpowiada i przygotuj swoją wersję sernika bez masła.
Spis treści:
- Czy wyjdzie sernik bez masła?
- Prosty sernik z wiaderka bez masła
- Lekki sernik bez masła i jajek
- Sernik bez masła ze śmietaną
Czy wyjdzie sernik bez masła?
Tak, sernik można przygotować bez masła! W przepisach można zastąpić masło innymi składnikami, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak wypieku. Oto kilka opcji na zamienniki masła w serniku:
- olej kokosowy: nadaje kremową konsystencję, zwłaszcza w spodach ciast.
- olej rzepakowy lub słonecznikowy: w przepisie każde 100 g masła zastępuje się 3-4 łyżkami oleju.
- awokado: wymieniasz w przepisie na wprost – np. jedną łyżkę masła na 1 łyżkę awokado. Najlepiej sprawdza się w sernikach kakaowych, w których kakao zamaskuje kolor awokado.
- jogurt grecki lub śmietana: mogą dodać wilgotności i delikatności masie serowej.
Jeśli chcesz mieć sernik na spodzie, polecamy przepis na fit spód do sernika z dyni, który idealnie sprawdzi się też w naszych przepisach na sernik bez cukru. Ten spód także nie zawiera masła. Z samej masy upieczesz sernik bez spodu.
Jak zrobić sernik bez masła: dodatkowe rady
Nieprawdą jest, że rezygnując z masła, trzeba użyć budyniu. Wystarczy porcja mąki ziemniaczanej, ale oczywiście możesz, zamiast niej, użyć suchego proszku budyniowego bez cukru, np. waniliowego czy śmietankowego. Tak też uda się upiec pyszny sernik.
Jeśli chcesz, aby wypiek był bardziej puszysty, możesz ubić białka i delikatnie wmieszać je do masy serowej.
Aby sernik, który należy dopiec, nie przypalił się z wierzchu, warto okryć go od góry folią aluminiową.
Przed podaniem można wypiek udekorować: polewą, cukrem (lub erytrytolem) w pudrze, albo słodkim sosem, np. karmelowym.
Prosty sernik z wiaderka bez masła
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka (półtłusty),
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru (lub erytrytolu),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- W dużej misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach, aby masa była gładka.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60-70 minut, aż sernik będzie delikatnie złocisty i sprężysty.
- Ostudź przed podaniem.
fot. Sernik z wiaderka bez masła/ Adobe Stock, Ivan Kmit
Lekki sernik bez masła i jajek
Składniki:
- 1200 g mielonego twarogu (półtłustego),
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki cukru (lub erytrytolu)
- 12 suszonych śliwek,
- 6 suszonych moreli lub 12 rodzynek,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zmiksuj twaróg, jogurt, cukier, olej i ekstrakt waniliowy na gładką masę.
- Posiekaj drobno suszone owoce. Wrzuć je do masy serowej i wymieszaj, aby je równomiernie rozprowadzić.
- Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 60 minut, aż sernik się zetnie i delikatnie zrumieni.
- Schłodź przed podaniem.
fot. Sernik bez masła i jajek/ Adobe Stock, Joanna Grabowska
Sernik bez masła ze śmietaną
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru (lub erytrytolu),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- W dużej misce wymieszaj twaróg, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 60-70 minut, aż sernik będzie złocisty i sprężysty.
- Ostudź śmietankowo-pomarańczowy sernik przed podaniem (możesz też wstawiać go do lodówki).
fot. Sernik bez masła ze śmietaną/ Adobe Stock, Maria
Czytaj także:
Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka
Popcorn bez tłuszczu: zalety, jak przygotować
Dieta niskotłuszczowa może być zdrowa