Ciasta na zimno, bez pieczenia lub w formie musów przygotowywane z owoców to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Fani ciast kruchych lub biszkoptowych mogą wykorzystać owoce sezonowe lub tropikalne. Lekka, lecz słodka beza z kremem i truskawkami to faworyt, którego nie może zabraknąć na imprezach rodzinnych! Sprawdź nasze przepisy na doskonałe wypieki!
Pyszne ciasta bez pieczenia
Oto składniki na sernik na zimno:
- opakowanie herbatników
- skórka z limonki
- 5 łyżek lemon curd
- 400 g ricotty
- 300 g serka kremowego
- 60 g masła
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 50 g cukru
Jak zrobić sernik na zimno?
Opakowanie herbatników umieszczamy w woreczku strunowym. Dokładnie kruszymy za pomocą wałka lub umieszczamy krakersy w blenderze i miksujemy drobno. Ścieramy skórkę z limonki. Do miksera przekładamy lemon curd, ricottę, serek kremowy oraz cukier. Dokładnie miksujemy na gładką i puszystą masę. Okruszki herbatników mieszamy ze stopionym masłem i ugniatamy na tortownicy. Przelewamy masę serową i wsadzamy sernik do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny. Całość serwujemy z kawałkami cytryny na wierzchu lub z pokruszonymi kawałkami krakersów na wierzchu.
Pyszne ciasta z kremem
Oto składniki na ciasto truskawkowe z kremem:
- gotowe ciasto biszkoptowe
- opakowanie lodów waniliowych
- śmietanka kremówka
- ekstrakt waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 300 g truskawek
Jak zrobić ciasto truskawkowe z kremem?
Gotowe ciasto biszkoptowe przekrawamy na 3 cienkie blaty. W mikserze ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywna pianę. Dodajemy lekko roztopione lody waniliowe i mieszamy ze śmietaną. Blaty biszkoptowe przekładamy masą śmietanową. Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na masie lodowej. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Tak przygotowane ciasto serwujemy z listkami mięty.
Pyszne ciasta z truskawkami
Oto składniki na odwrócone ciasto z truskawkami:
- 500 g truskawek
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 50 g masła
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¼ szklanki cukru brązowego
- opakowanie jogurtu
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
- garść truskawek
Jak zrobić odwrócone ciasto z truskawkami?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem. Kroimy truskawki na mniejsze plasterki i układamy na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Przesiewamy mąkę i odstawiamy do miski. Ucieramy masło z cukrem. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Układamy kawałki truskawek w cieście wyłożonym na blachę. Całość pieczemy przez 50 minut. Ciasto serwujemy z dodatkiem cytrynowego lukru do smaku.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl