PYSZNE CIASTA: pyszne ciasta bez pieczenia i z kremem

ciasto czekoladowe fot. Fotolia
Niezliczona ilość pomysłów na pyszne ciasta może przyprawić o zawrót głowy. Sprawdź nasze przepisy na te najlepsze!
Sylwia Kazimierczuk / 24.08.2017 16:03
ciasto czekoladowe fot. Fotolia

Ciasta na zimno, bez pieczenia lub w formie musów przygotowywane z owoców to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Fani ciast kruchych lub biszkoptowych mogą wykorzystać owoce sezonowe lub tropikalne. Lekka, lecz słodka beza z kremem i truskawkami to faworyt, którego nie może zabraknąć na imprezach rodzinnych! Sprawdź nasze przepisy na doskonałe wypieki!

Pyszne ciasta bez pieczenia

Oto składniki na sernik na zimno:

  • opakowanie herbatników
  • skórka z limonki
  • 5 łyżek lemon curd
  • 400 g ricotty
  • 300 g serka kremowego
  • 60 g masła
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru

Jak zrobić sernik na zimno?

Opakowanie herbatników umieszczamy w woreczku strunowym. Dokładnie kruszymy za pomocą wałka lub umieszczamy krakersy w blenderze i miksujemy drobno. Ścieramy skórkę z limonki. Do miksera przekładamy lemon curd, ricottę, serek kremowy oraz cukier. Dokładnie miksujemy na gładką i puszystą masę. Okruszki herbatników mieszamy ze stopionym masłem i ugniatamy na tortownicy. Przelewamy masę serową i wsadzamy sernik do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny. Całość serwujemy z kawałkami cytryny na wierzchu lub z pokruszonymi kawałkami krakersów na wierzchu.

Pyszne ciasta z kremem

Oto składniki na ciasto truskawkowe z kremem:

  • gotowe ciasto biszkoptowe
  • opakowanie lodów waniliowych
  • śmietanka kremówka
  • ekstrakt waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g truskawek

Jak zrobić ciasto truskawkowe z kremem?

Gotowe ciasto biszkoptowe przekrawamy na 3 cienkie blaty. W mikserze ubijamy śmietankę kremówkę razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywna pianę. Dodajemy lekko roztopione lody waniliowe i mieszamy ze śmietaną. Blaty biszkoptowe przekładamy masą śmietanową. Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na masie lodowej. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Tak przygotowane ciasto serwujemy z listkami mięty.

Pyszne ciasta z truskawkami

Oto składniki na odwrócone ciasto z truskawkami:

  • 500 g truskawek
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • opakowanie jogurtu
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego
  • garść truskawek

Jak zrobić odwrócone ciasto z truskawkami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem. Kroimy truskawki na mniejsze plasterki i układamy na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Przesiewamy mąkę i odstawiamy do miski. Ucieramy masło z cukrem. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Układamy kawałki truskawek w cieście wyłożonym na blachę. Całość pieczemy przez 50 minut. Ciasto serwujemy z dodatkiem cytrynowego lukru do smaku.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA