Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 l mleka
- szklanka kaszy manny
- masło
- 4 paczki herbatników
- kakao (1-2 łyżki)
- szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
- polewa czekoladowa do dekoracji
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na smakowity przekładaniec z kaszki bez pieczenia. To ciasto, które warto urozmaicić smakiem owoców sezonowych - świetnie sprawdzą się jagody, maliny, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie lub truskawki.
- Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Podziel na dwie części.
- Do jednej dodaj kakao i pół szklanki kaszy.
- Gotuj, mieszając, przez kilka minut. Powstanie gęsta masa.
- Na dnie foremki 20 na 20 cm ułóż herbatniki.
- Zalej gorącą masą kakaową i na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
- Drugą część mleka zagotuj z resztą kaszy.
- Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
- Wyłóż do formy i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- Odstaw do wystudzenia na 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj polewą i owocami.