Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- mała puszka brzoskwiń w zalewie
- 200 ml kremówki
- 200 ml serka waniliowego
- 15 g żelatyny
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z brzoskwiniami!
- Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 10 na 20 cm i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Wystudź i przekrój na dwa blaty.
- Formę keksową wyłóż folią aluminiową. Na dno połóż jeden blat ciasta.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, gdy napęcznieje, podziel na dwie części i każdą oddzielnie podgrzej, aby się rozpuściła.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z jedną częścią rozpuszczonej żelatyny i serkiem waniliowym.
- Trzy połówki brzoskwiń odłóż, resztę zmiksuj z pozostałym syropem i wymieszaj z drugą częścią rozpuszczonej żelatyny.
- Ciasto w foremce posmaruj częścią masy śmietanowej i połóż na niej połówki brzoskwiń.
- Odstaw na chwilę do zamrażarki.
- Gdy lekko stężeje, wylej na nią połowę masy brzoskwiniowej i połóż drugi blat ciasta.
- Znów wstaw do zamrażarki.
- Kiedy stężeje, przykryj resztą masy śmietanowej i znów wstaw do zamrażarki, a na koniec zalej resztą masy brzoskwiniowej i odstaw na godzinę do lodówki.