Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg moreli
- 10 dag margaryny
- 3 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 18 dag cukru
- 25 dag mąki
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce do ozdoby
- ewentualnie cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z morelami!
- Morele pokrój na kawałki. Margarynę roztop.
- Jogurt naturalny wymieszaj ze skórką z cytryny.
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jogurt i przestudzoną margarynę.
- Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec 3/4 pokrojonych moreli.
- Ciasto przelej do formy 22 na 9 cm wyłożonej pergaminem.
- Na cieście ułóż pozostałe owoce.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis