Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie

Kojarzy się trochę z karpatką lub napoleonką!
Weronika Kwaśniak / 23.02.2016 06:53
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg ciasta francuskiego
  • słoik pomarańczowego dżemu
  • 1/2 litr śmietanki słodkiej 30%
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki wanilinowego cukru
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na przekładaniec z ciasta francuskiego!

  1. Przygotuj krem: zagotuj śmietankę. Utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka.
  2. Do jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, rozmiażdżoną laskę wanilii lub cukier wanilinowy i wymieszaj.
  3. Do masy jajecznej wlej, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wrzące mleko, po czym zostaw krem na małym ogniu i ubijaj go trzepaczką, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  4. Z ciasta francuskiego przygotuj 3 prostokątne placki jednej wielkości i piecz pojedynczo w temperaturze 200 stopni C, aż się zezłocą.
  5. Wystudzone placki smaruj dżemem i przekładaj zimnym kremem śmietankowym.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz więcej pomysłów na ciasto francuskie:

Łosoś w cieście francuskim - przepis
Jak zrobić rożki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie - 34 sprawdzone przepisy
Szynka w cieście francuskim - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA