Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- pół szklanki ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru
- 1/2 szklanki kakao bez śladowych ilości glutenu
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- bezglutenowy amarantus ekspandowany
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii (opcjonalnie)
- polewa czekoladowa
- orzechy lub maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezglutenowe brownie!
- Kaszę jaglaną przebierz z pełnych ziaren (bo mogą zawierać gluten), obsyp na sitku z większymi oczkami, dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, przelej wrzątkiem.
- Gotuj ją, aż będzie miękka, w lekko osolonym wrzątku.
- Wystudź, zmiksuj na jednolitą masę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Do miski włóż wszystkie składniki oraz ugotowaną kaszę, zmiksuj na jednolitą masę.
- Dwie silikonowe foremki posmaruj masłem, wysyp bezglutenowym amarantusem ekspandowanym (możesz użyć jednej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
- Przelej do nich ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz około 45 minut.
- Całkowicie wystudź, wyjmij z foremek.
- Ciasto posmaruj polewą czekoladową, obłóż orzechami i migdałami (ewentualnie malinami).
- Podawaj krojone w kwadraty.
Zobacz też kilka pomysłów na bezmięsne dania:
Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?