Kruche ciasto z malinami i pianką - przepis składniki i przygotowanie

Placek jak na wakacjach u babci: kruche ciasto z malinami i pianką!
Weronika Kwaśniak / 22.07.2016 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche ciasto z malinami i pianką - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 40 dag malin
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kruche ciasto z malinami i pianką!

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli.
  3. Dodaj masło i wymieszaj lekko mikserem.
  4. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
  5. Podziel na dwie części w proporcji 2:3.
  6. Zawiń w folię i odłóż do zamrażarki na 30 minut.
  7. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim blaszkę o wymiarach 24 na 24 cm - oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. 
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury w 180 stopni C i piecz 15 minut.
  9. Odstaw do wystygnięcia.
  10. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
  11. Ciągle miksując, wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką rozpuszczone i wystudzone masło.
  12. Powstałą pianę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce.
  13. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
  14. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 30 minut.

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA