Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag masła
- 40 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 40 dag malin
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kruche ciasto z malinami i pianką!
- Żółtka oddziel od białek.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli.
- Dodaj masło i wymieszaj lekko mikserem.
- Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
- Podziel na dwie części w proporcji 2:3.
- Zawiń w folię i odłóż do zamrażarki na 30 minut.
- Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim blaszkę o wymiarach 24 na 24 cm - oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury w 180 stopni C i piecz 15 minut.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem.
- Ciągle miksując, wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką rozpuszczone i wystudzone masło.
- Powstałą pianę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce.
- Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
- Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 30 minut.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis