Starte na tarce warzywa nie są tak ciężkie jak owoce i dodają ciastom lekkości. Dodatkowo są dużo mniej kaloryczne a przez to zdrowsze i łaskawsze dla naszej wagi. Ciasta z warzywami, w odróżnieniu do tych owocowych dłużej utrzymują świeżość bez strat dla smaku.
Marchewkowy piernik
Marchewka już na dobre zagościła w cukierniach. Ciasta marchewkowe, przypominające pierniki, są smaczne i zdrowe. Warto zaskoczyć rodzinę i znajomych nie tylko na Boże Narodzenie.
W celu przygotowania warzywnego piernika należy utrzeć 4 jajka z 2 szklankami cukru. Następnie stopniowo dodawać 2 szklanki mąki, szklankę oleju, 2 szklanki drobno utartej marchwi, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy przyprawę do piernika, orzechy i rodzynki. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
Zobacz także: Jak szybko ugotować marchew?
Kabaczek z czekoladą
Aby przygotować ciasto z kabaczkiem należy ze sobą zmieszać 240 g mąki, 40 g kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. W misce należy utrzeć 110 g margaryny ze 170 g cukru i 3 jajkami. Następnie dodajemy mąkę z 2 szklankami utartego na tarce o grubych oczkach kabaczka i tabliczką połamanej, mlecznej czekolady. Gotowe ciasto należy piec ok. 50 min w 180 stopniach.
Zielone ciasteczka
Także Chińczycy odkryli smak warzyw w cukierni. Na Chiński Nowy Rok są tam pieczone ciasteczka z zielonym groszkiem. Zachęcają nie tylko smakiem ale tez intensywnym zielonym kolorem.
W celu przygotowania groszkowych ciasteczek należy zmieszać po 250 g mąki i zmielonego, zielonego groszku z 150 g cukru pudru. Do tak przygotowanej mieszanki należy dodać 150 ml oleju kukurydzianego do uzyskania gładkiej masy. Z uzyskanego ciasta należy zrolować wałeczki o średnicy 3 cm i pociąć na plasterki. Ciasteczka piec 25 minut w 170 stopniach.
Świeżo pieczone ciastka są dość twarde. Smaczniejsze i bardziej miękkie są na drugi dzień.
Zobacz także: Placuszki z suszonego groszku
Dynia na deser
Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw na świecie. Jest doskonałym składnikiem lazanii, zup, oraz ciast i deserów. Proponowane ciasto z dyni to doskonała propozycja dla dbających o linię, a zawartość zmielonych orzechów podnosi wartości odżywcze deseru.
Mieszamy 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki zmielonego słonecznika, 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczkę cynamonu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Do tego dodajemy szklankę startej, odciśniętej dyni, pół szklanki mleka, 5 łyżek oleju i skórkę starta z połowy pomarańczy. Gotowe ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Ciasto dyniowe jest wilgotniejsze do marchewkowego.
Cukinia na słodko
Cukinia króluje w kuchni jako warzywo do faszerowania lub składnik lecza. Na szczęście można ja wykorzystać nie tylko jako danie obiadowe ale także na deser.
Aby przygotować ciasto cukiniowe należy 4 jajka utrzeć z 3 szklankami cukru, dodać 1,5 szklanki oleju, 3 szklanki startej na tarce cukinii, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki cynamonu, szklankę posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto należy piec 45 minut w 180 stopniach.
Wiśniowe ziemniaki
Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez paru ugotowanych ziemniaków. Dodajemy je do zup, ucieramy na puree i robimy z nich knedle. Czas zrobić ciasto ziemniaczane z wiśniami.
Do ziemniaczanego ciasta potrzeba 200 g ugotowanych i dobrze rozgniecionych ziemniaków. Następnie należy dodać pół kostki margaryny, 4 łyżki cukru i 1 jajko. Na gotowe ciasto wykładamy szklankę wiśni (ewentualnie mogą być śliwki) i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Ziemniaki użyte do ciasta powinny być słodkie i świeże.
Buraczane ciasto
Jak się okazuje buraki to nie tylko barszcz i surówka obiadowa. Z buraków można przygotować pyszne, słodkie ciasto, idealne na deser lub podwieczorek.
Aby przygotować ciasto z buraków należy utrzeć 3 jaka z 200 g cukru. Do otrzymanej masy dodajemy 100 g mąki, pół łyżeczki sody, 100 ml oleju, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g migdałów, 250 g startych na tarce i odciśniętych z nadmiaru soku buraków i 250 g roztopionej, gorzkiej czekolady.
Dokładnie wymieszane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Jeśli chcemy „odchudzić” tradycyjne babeczki, zamiast masła należy do nich dodać puree z ziemniaków lub buraki.
W naszych lodziarniach coraz śmielej pojawiają się lody marchewkowe, buraczkowe a nawet pomidorowe. Może nadejdzie czas na warzywna rewolucje w cukierniach? Możemy ją zacząć w naszych kuchniach.
Zobacz także: Burak ćwikłowy do picia