Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag orzechów laskowych
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 5 gruszek
- szczypta soli
- masło do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami. To brownie z pewnością zaskoczy niejednego łasucha - aksamitność ciasta zestawiona z soczystymi owocami. Prawdziwy hit!
- Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj nożem lub w blenderze i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuść, dodaj połamaną czekoladę i pozostaw na ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby często mieszać!
- Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
- Gruszki obierz i pokrój na kawałeczki. Skrop owoce sokiem z cytryny, a następnie ułóż gęsto na dnie foremki.
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą pianę.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, a następnie posiekane orzechy.
- Białka ubij na sztywną pianę.
Przepisy na ciasta czekoladowe - 27 przepisów
- Do masy żółtkowo-czekoladowej dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj.
- Masę przelej do formy z gruszkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C i piecz przez około 40 minut.