Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 18 dag masła
- 10 dag mąki
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 7 dag cukru
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kiść winogron bezpestkowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto czekoladowe z winogronami!
- Czekoladę rozpuść.
- Żółtka oddziel od białek.
- Masło utrzyj z cukrem, dodając powoli po jednym żółtku.
- Białka ubij na sztywno.
Przepisy na ciasta czekoladowe - 27 najlepszych pomysłów
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do mąki dodaj czekoladę.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy 20 na 20 cm i piecz przez 45 minut w 170 stopniach C.
- Wyjmij z formy i odwróć do góry dnem. Gdy wystygnie, znów odwróć.
- Jeśli wierzch jest wciąż nierówny, wyrównaj go nożem.
- Ciasto udekoruj umytymi i przekrojonymi winogronami. Możesz polać też polewą czekoladową.