Klasyczne ciasto, które smakuje każdemu: sprawdź pomysły na pyszny jabłecznik!

Jabłecznik to klasyczne ciasto, które króluje na polskich stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Sprawdź nasze pomysły na jego przygotowanie!
Klasyczne ciasto, które smakuje każdemu: sprawdź pomysły na pyszny jabłecznik! fot. Fotolia

Jabłecznik to proste w wykonaniu ciasto, do którego możemy wykorzystać dowolne kwaśne jabłka typu Szara Reneta. Jabłka przyrządzone w postaci musu lub w kawałkach doskonale komponują się z lekką fakturą ciasta. Do wyboru mamy jabłecznik z kruszonką, jabłecznik królewski lub też z bitą śmietaną! Sprawdź te i inne przepisy na jabłecznik!

Możesz wybierać wśród kilku klasyków:

Jabłecznik z kruszonką - zrobiony na biszkopcie lub kruchym cieście z tradycyjną, owsianą lub kokosową kruszonką na maśle lub smalcu

Jabłecznik z budyniem - kremowy wypiek możesz urozmaicać dowolnymi smakami kremu. Pamiętaj, aby dobrze uprażyć i odparować jabłka, aby nie powstał zakalec.

Jabłecznik z bezą - ubite białka na sztywno z cukrem lub syropem cukrowym utworzą bezę szwajcarską lub włoską na wierzchu wypieku

Jabłecznik z pianką - prosta w przygotowaniu piana z białek lub z dodatkiem proszku budyniowego. Sprawdzi się również dla początkujących kucharzy.

Jabłecznik z kruszonką: przepis

Oto składniki na jabłecznik z kruszonką:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kilograma jabłek- najlepiej Szara Reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru lub miodu

Jak zrobić jabłecznik z kruszonką?

  1. Do dużej miski wkładamy składniki na ciasto i dokładnie mieszamy. Po połączeniu się zagniatamy i dzielimy na pół.
  2. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty składników.
  3. Drugą część ciasta na jabłecznik z kruszonką rozwałkowujemy dokładnie i układamy na blasze.
  4. Pieczemy wstępnie przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Dowolnie wybrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru soku.
  6. Mieszamy razem z cynamonem i cukrem lub miodem. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce wprost na jabłka wyłożone na wypieczony spód.
  7. Pieczemy całość w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Doskonale smakuje podany na ciepło wraz z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Co zrobić, aby ciasto nie opadło? Sprawdzone sposoby!

Zbyt duża ilość tłuszczu - olej, masło lub smalec nadają ciastu lekkości i lepszej konsystencji, ale nieodpowiednia proporcja sprawi, że wypiek zakończy się zakalcem.

Zła dawka proszku do pieczenia - dobrze użyty sprawia, ze ciasto jest napowietrzone i odpowiednio wyrośnięte. Jeżeli nadużyjesz go, ciasto podczas pieczenia wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika szybko opadnie, uwalniając powstały gaz.

Ilość jajek - wiążą wszystkie składniki. Zbyt małą ilość sprawi, że twój wypiek nie będzie miał odpowiedniej wysokości, jak np. w biszkopcie.

Zastosuj się do tych zasad, a twój jabłecznik będzie idealny za każdym razem!

Duszone jabłka - używając musu lub podprażonych owoców należy uważać na ich konsystencję. Odparuj wystarczającą ilość wody, aby zapobiec powstaniu zakalca. Jeżeli nadal są rzadkie, wystarczy zagęścić je kaszą manną lub mąką ziemniaczaną.

Owoce pokrojone plasterki - ułożone na wierzchu ciasta mogą wyschnąć podczas pieczenia. Możesz zapobiec temu, smarując jabłka dżemem lub konfiturą, która utworzy glazurę chroniącą środek.

Jabłecznik królewski: przepis

Oto składniki na jabłecznik królewski:

Na ciasto:

  • 250 gram masła
  • 150 ml mleka
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 jajka

Na mus jabłkowy:

  • kilogram dowolnych kwaśnych jabłek (pokrojonych)
  • pół szklanki wody
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić jabłecznik królewski?

  1. Składniki do przygotowania musu jabłkowego na jabłecznik, wkładamy do dużego rondla i dusimy pod przykryciem przez 15 minut bez mieszania.
  2. Sprawdzamy co jakiś czas pilnując, aby nie przypaliły się. W mikserze ucieramy jajka z masłem.
  3. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Odlewamy do innej miski pół szklanki surowej masy ciasta i dolewamy mleko łącząc ze sobą. Do blachy wkładamy pierwszą część ciasta, następnie masę jabłkową i drugą część ciasta na jabłecznik.
  5. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smakuje idealnie posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Jabłecznik z bitą śmietaną: przepis

Oto składniki na jabłecznik z bitą śmietaną:

Na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru

Na masę jabłkową:

  • kilogram jabłek
  • pół szklanki wody
  • torebka galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Na bitą śmietanę:

  • torebka galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół szklanki wody

Jak zrobić jabłecznik z bitą śmietaną?

  1. Białka jaj ubij na sztywno wraz z cukrem dodając stopniowo żółtka tak, aby nie zniszczyć struktury piany.
  2. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz olej. Masę na jabłecznik przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową.
  4. Jabłka dusimy pod przykryciem i na koniec dolewamy wodę z galaretką i czekamy do jej całkowitego rozpuszczenia.
  5. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Śmietanę kremówkę ubijamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę i ubijamy na sztywno.
  6. Smarujemy wierzch jabłecznika tworząc równą powierzchnię. Dla wzbogacenia smaku, warto posypać jabłecznik startą gorzką czekoladą lub kakao.

Zobacz też:
Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze - doskonałe jabłka pod kruszonką w 3 wersjach! Warkocz z ciasta francuskiego z jabłkami! Sprawdź!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)