Mięso na sylwestra - zbiór najlepszych przepisów na domową imprezę

mięso na sylwestra Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Przygotowywanie mięsa na sylwestra rozpocznij dzień wcześniej. Mięso musi poleżeć w marynacie co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc, aby przejść smakiem przypraw i zyskać głębszy smak oraz aromat.
Weronika Kwaśniak / 28.12.2020 05:11
mięso na sylwestra Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sylwester spędzany w domowym zaciszu wymaga specjalnej oprawy. To przecież wyjątkowy wieczór, więc menu również powinno być niecodzienne. Oczywiście, najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski sylwestrowe, ale nie może zabraknąć również dania gorącego. Mięso na sylwestra to np. pieczone żeberka, karkówka po cygańsku, wieprzowina z nutką azjatycką lub schab ze śliwką.

Wieprzowina po azjatycku

Sylwester to idealna okazja na testowanie orientalnych smaków. My polecamy delikatne mięso na sylwestra w towarzystwie świeżych warzyw - azjatycki kociołek najlepiej smakuje przy wykorzystaniu wieprzowiny (np. łopatki lub szynki), ale równie dobrze możesz użyć np. filetu z indyka.

Składniki:

  • 50 dag mięsa - łopatki, szynki wieprzowej, filetu z piersi indyka,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 15 dag pieczarek,
  • 3 papryki - najlepiej każda w innym kolorze,
  • 3 łyżki oleju,
  • kawałek korzenia imbiru (o długości ok. 1 cm),
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa,
  • przyprawa do dań kuchni chińskiej,
  • sól,
  • 2 małe cebulki szalotki,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w paski. Oprósz solą, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Cebule i czosnek obierz, pokrój.
  3. Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Pieczarki oczyść, pokrój.
  5. Papryki umyj, pokrój.
  6. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim mięso.
  7. Dodaj czosnek, cebulę i imbir, przesmaż mieszając.
  8. Dodaj pozostałe warzywa, mieszając smaż przez 8-10 minut.
  9. Odsącz pędy bambusa z zalewy i dodaj do potrawy.
  10. Całość posyp przyprawą do dań kuchni chińskiej, wymieszaj. Dodatek soli nie jest konieczny - zazwyczaj mieszanki przyprawowe już ją zawierają. Spróbuj, zanim doprawisz dodatkowo.
  11. Przykryj danie, trzymaj jeszcze na małym ogniu 3-5 minut. Azjatyckie mięso na sylwestra gotowe.

azjatycki kociołek na sylwestra

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Żeberka pieczone w piwie

Żeberka najlepiej smakują ugrillowane, ale w sezonie zimowym o rozpalenie grilla raczej trudno. Chyba, że chcesz spędzić wieczór naprawdę nietypowo - sylwestrowe grillowanie mogłoby przejść do historii! My proponujemy jednak upieczenie żeberek w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1/2 l piwa,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Na sos:

  • 1/2 szklanki marynaty z żeberek,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Piwo wlej do miski, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
  3. Włóż pokrojone żeberka.
  4. Przykryj, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Mięso wyjmij z marynaty.
  6. 1/2 szklanki marynaty wymieszaj z olejem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i miodem.
  7. Powstałym sosem posmaruj żeberka i ugrilluj z obu stron na złoty kolor lub piecz przez 90 minut w 180 stopniach C. Podczas pieczenia lub grillowania, smaruj co jakiś czas mięso powstałym sosem. 
  8. To pyszne mięso na sylwestra najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałaty lodowej.

żeberka w piwie na sylwestra

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zobacz więcej przepisów na mięsa na sylwestra:

Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Pieczone polędwiczki w sosie musztardowym. Szybki przepis
Wieprzowe polędwiczki w sosie musztardowym to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Dodaj do nich świeżych ziół – na przykład rozmarynu lub tymianku.
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą skórką. Przepis na pieczone mięso
Polędwiczka wieprzowa to doskonałe mięso do pieczenia. Świetnie smakuje podana na ciepło – na przykład z ziemniakami i surówką, ale można ją też jeść na zimno.
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku. Przepis na idealnie kruche mięso w sosie
Karkówka po cygańsku sprawdzi się na każdy obiad. Jest idealnie krucha i rozpływa się w ustach dzięki długiemu pieczeniu w sosie.
Smakowite żeberka w miodzie i chili. Zobacz przepis
Smakowite żeberka w miodzie i chili. Zobacz przepis
Te żeberka w miodzie są idealne nie tylko na grilla, ale i do upieczenia w piekarniku. Słodycz miodu przełamuje ostre chili. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami.
Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku
Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku
Żeberka pieczone to doskonały pomysł na obiad. Doskonale będą pasować do pieczonych ziemniaczków i świeżej surówki.
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką sprawdzi się na obiad, święta czy inne uroczystości rodzinne. Można go podawać na ciepło i na zimno. Oto przepis na soczyste i smaczne mięso.
Pieczeń z indyka z papryką i żółtym serem - przepis składniki i przygotowanie
Pieczeń z indyka z papryką i żółtym serem - przepis składniki i przygotowanie
Efektowne mięso na odświętny obiad: pyszna pieczeń z indyka z papryką i żółtym serem!
Pieczeń z indyka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Pieczeń z indyka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznych mięs. Może przyrządzisz pieczeń z indyka z żurawiną?
Cassoulet mięsno-fasolowy - przepis składniki i przygotowanie
Cassoulet mięsno-fasolowy - przepis składniki i przygotowanie
Rozgrzewający i sycący obiad: zobacz przepis na cassoulet mięsno-fasolowy!
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami. Przepis na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami. Przepis na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami to jeden z najprostszych sposobów na smaczny obiad. Przypraw je czosnkiem i rozmarynem.

Redakcja poleca

REKLAMA