Sylwester spędzany w domowym zaciszu wymaga specjalnej oprawy. To przecież wyjątkowy wieczór, więc menu również powinno być niecodzienne. Oczywiście, najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski sylwestrowe, ale nie może zabraknąć również dania gorącego. Mięso na sylwestra to np. pieczone żeberka, karkówka po cygańsku, wieprzowina z nutką azjatycką lub schab ze śliwką.
Wieprzowina po azjatycku
Sylwester to idealna okazja na testowanie orientalnych smaków. My polecamy delikatne mięso na sylwestra w towarzystwie świeżych warzyw - azjatycki kociołek najlepiej smakuje przy wykorzystaniu wieprzowiny (np. łopatki lub szynki), ale równie dobrze możesz użyć np. filetu z indyka.
Składniki:
- 50 dag mięsa - łopatki, szynki wieprzowej, filetu z piersi indyka,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 15 dag pieczarek,
- 3 papryki - najlepiej każda w innym kolorze,
- 3 łyżki oleju,
- kawałek korzenia imbiru (o długości ok. 1 cm),
- 1/2 słoiczka pędów bambusa,
- przyprawa do dań kuchni chińskiej,
- sól,
- 2 małe cebulki szalotki,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mięso opłucz i pokrój w paski. Oprósz solą, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Cebule i czosnek obierz, pokrój.
- Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Pieczarki oczyść, pokrój.
- Papryki umyj, pokrój.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim mięso.
- Dodaj czosnek, cebulę i imbir, przesmaż mieszając.
- Dodaj pozostałe warzywa, mieszając smaż przez 8-10 minut.
- Odsącz pędy bambusa z zalewy i dodaj do potrawy.
- Całość posyp przyprawą do dań kuchni chińskiej, wymieszaj. Dodatek soli nie jest konieczny - zazwyczaj mieszanki przyprawowe już ją zawierają. Spróbuj, zanim doprawisz dodatkowo.
- Przykryj danie, trzymaj jeszcze na małym ogniu 3-5 minut. Azjatyckie mięso na sylwestra gotowe.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Żeberka pieczone w piwie
Żeberka najlepiej smakują ugrillowane, ale w sezonie zimowym o rozpalenie grilla raczej trudno. Chyba, że chcesz spędzić wieczór naprawdę nietypowo - sylwestrowe grillowanie mogłoby przejść do historii! My proponujemy jednak upieczenie żeberek w piekarniku.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1/2 l piwa,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Na sos:
- 1/2 szklanki marynaty z żeberek,
- 4 łyżki oleju,
- 4 rozgniecione ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Piwo wlej do miski, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
- Włóż pokrojone żeberka.
- Przykryj, odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Mięso wyjmij z marynaty.
- 1/2 szklanki marynaty wymieszaj z olejem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i miodem.
- Powstałym sosem posmaruj żeberka i ugrilluj z obu stron na złoty kolor lub piecz przez 90 minut w 180 stopniach C. Podczas pieczenia lub grillowania, smaruj co jakiś czas mięso powstałym sosem.
- To pyszne mięso na sylwestra najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałaty lodowej.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zobacz więcej przepisów na mięsa na sylwestra: