Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 5 dag mąki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 duże bulwy kopru włoskiego
- 4 dag masła
- 2 ząbki czosnku
- po gałązce szałwii i rozmarynu
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka gruboziarnistej soli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na polędwiczki z koprem włoskim!
- Koper włoski oczyść, pokrój na kawałki, po czym gotuj 15 minut w wodzie.
- Następnie włóż go do brytfanki wysmarowanej masłem.
- Szałwię posiekaj z rozmarynem, dodaj gruboziarnistą sól i powstałą mieszanką przypraw koper.
- Całość posyp bułką tartą i wiórkami masła.
- Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.
- Mięso umyj, osusz.
- Oprósz pieprzem, solą, posyp mąką, a następnie zrumień na oliwie rozgrzanej z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
- Do mięsa dodaj miód i wino, odparuj.
- Polędwiczkę pokrój w grube plastry i podawaj na upieczonym koprze.