Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag sznycli wieprzowych
- 5 dag sera żółtego
- 30 dag suszonych fig
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki dżemu figowego lub morelowego
- ewentualnie goździki
- sól
- pieprz
- przyprawa do wieprzowiny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczeń z figami!
- Suszone figi zalej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
- Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Sznycle rozbij delikatnie tłuczkiem i rozłóż na desce na zakładkę.
- Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, a następnie posyp tartym serem.
- Na serze ułóż 2/3 odsączonych fig.
- Mięso zroluj i zepnij od spodu wykałaczkami lub metalowymi szpilkami do rolad.
- Włóż do żaroodpornej formy, podlej szklanką bulionu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Piecz mniej więcej 40 minut pod przykryciem.
- Upieczone gorące mięso posmaruj z wierzchu dżemem figowym i obłóż pokrojonymi na plasterki pozostałymi figami.
- Jeśli boisz się, że owoce się zsuną, przypnij je do mięsa goździkami.
- Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze 10 minut.
Zobacz przepisy na pasty do chleba:
Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis