Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
Na marynatę:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 100 ml coli
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na żeberka po amerykańsku!
- W dużym garnku zagotuj 3 litry lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
- W takim wywarze gotuj żeberka około 30 minut, aż zmiękną.
- Następnie odcedź mięso i pokrój je na porcje.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Nasmaruj marynatą ugotowane mięso i odstaw na 30 minut.
- Piecz na rozgrzanym grillu około 10 minut.
Zobacz więcej przepisów na grilla:
Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla