Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku

Żeberka pieczone to doskonały pomysł na obiad. Doskonale będą pasować do pieczonych ziemniaczków i świeżej surówki.
Urszula Wilczkowska / 06.12.2019 17:14
DRUKUJ PRZEPIS
Soczyste żeberka pieczone. Zobacz przepis krok po kroku fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wybranego bulionu.
Przygotowanie:

Żeberka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na obiad, gdy nie ma pogody na grilla. Są soczyste, aromatyczne, a co najważniejsze – wyjątkowo smaczne. Dla dodatkowego smaku zamiast bulionu możesz użyć też takiej samej ilości piwa.

Do żeberek z piekarnika doskonale będą pasować pieczone ziemniaki oraz surówka colesław. Jak przygotować żeberka pieczone?

  1. Nieobrany czosnek podpraż na suchej patelni aż zrobi się czarny z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Czosnek obierz ze spalonej skórki. Włóż do blendera razem z olejem, ziołami prowansalskimi i blenduj, aż zrobi się jednolita pasta.
  3. Żeberka pokrój i osusz ręcznikiem papierowym. Odstaw w chłodne miejsce na minimum pół godziny.
  4. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem lub piwem. Możesz też je obłożyć cebulą i gałązkami świeżego tymianku.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.

Żeberka pieczone będą doskonale smakować z młodymi ziemniakami, ale poza sezonem warto zrobić do nich pieczone ziemniaki. Do tego świeża surówka i sałatka i gotowe. Smacznego!

Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Aromatyczny łosoś z piekarnika
Pieczony udziec z indyka
Pieczona szynka wieprzowa

DRUKUJ PRZEPIS