Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 5 łyżek oleju,
- 3 łyżki ziół prowansalskich,
- łyżka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wybranego bulionu.
Przygotowanie:
Żeberka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na obiad, gdy nie ma pogody na grilla. Są soczyste, aromatyczne, a co najważniejsze – wyjątkowo smaczne. Dla dodatkowego smaku zamiast bulionu możesz użyć też takiej samej ilości piwa.
Do żeberek z piekarnika doskonale będą pasować pieczone ziemniaki oraz surówka colesław. Jak przygotować żeberka pieczone?
- Nieobrany czosnek podpraż na suchej patelni aż zrobi się czarny z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia.
- Czosnek obierz ze spalonej skórki. Włóż do blendera razem z olejem, ziołami prowansalskimi i blenduj, aż zrobi się jednolita pasta.
- Żeberka pokrój i osusz ręcznikiem papierowym. Odstaw w chłodne miejsce na minimum pół godziny.
- Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem lub piwem. Możesz też je obłożyć cebulą i gałązkami świeżego tymianku.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.
Żeberka pieczone będą doskonale smakować z młodymi ziemniakami, ale poza sezonem warto zrobić do nich pieczone ziemniaki. Do tego świeża surówka i sałatka i gotowe. Smacznego!
Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Aromatyczny łosoś z piekarnika
Pieczony udziec z indyka
Pieczona szynka wieprzowa