Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 100 g miodu,
- 2 papryczki chili,
- 3 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 100 ml bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Żeberka w miodzie to danie, które zwykle podaje się na grillu, ale to nie znaczy, że nie możesz się nim cieszyć poza letnim sezonem. Pieczone w piekarniku z dodatkiem papryczek chili, bulionu i świeżych ziół z pewnością zastąpią ci ten pyszny smak.
Do mięsa podaj pieczone frytki z batata i świeżą sałatkę. Doskonale sprawdzi się w tej roli na przykład surówka z selera naciowego. Jak zrobić żeberka w miodzie i chili krok po kroku?
- Czosnek praż na suchej patelni do momentu, aż będzie cały czarny. Delikatnie go obierz i wrzuć do blendera.
- Dodaj pokrojone papryczki chili, miód, olej i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Żeberka pokrój według uznanie i osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzyj marynatą mięso i odstaw na pół godziny, by przeszło jej smakiem.
- Włóż żeberka do dużego żaroodpornego naczynia. Podlej bulionem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz żeberka w miodzie przez godzinę, aż na górze zrobi się chrupka skórka. Smacznego!
Więcej pomysłów na mięsny obiad:
Pyszne duszone sznycle z indyka
Polędwiczki w sosie grzybowym
Pieczone żeberka w ziołach