Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg piersi indyka
- 20 dag suszonej żurawiny
- 10 dag żółtego sera
- 5 dag cukru
- olej
- 3 gruszki
- 10 dag cukru
- sok z 1/2 cytryny
- zioła prowansalskie
- konfitura żurawinowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczeń z indyka z żurawiną i gruszkami! Indycze mięso idealnie nadaje się do przyrządzenia w wersji na słodko.
- Pierś umyj i osusz.
- Rozetnij na prostokątny płat mięsa, lekko rozbij i oprósz przyprawami.
- Żurawinę lekko rozgnieć i wymieszaj z cukrem żelującym.
Pieczeń w liściach laurowych - przepis
- Ser zetrzyj na tarce.
- Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, obgotuj w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.
- Płat mięsa posyp żółtym serem.
- Na środek wyłóż żurawinę z cukrem.
Pieczeń rzymska z warzywami - przepis
- Zroluj i zwiąż nicią.
- Posyp przyprawami, posmaruj olejem.
- Włóż do foliowego rękawa, podlej szklanką wody i zapnij.
- Piecz 60 minut w 180 stopniach.