domowe lody fot. Adobe Stock

Jak zrobić domowe lody? Truskawkowe, śmietankowe lub czekoladowe

Pozornie skomplikowany deser zrobisz także bez użycia maszynki do lodów. Wystarczy sprawny zamrażalnik i odrobina cierpliwości.
Weronika Kwaśniak / 31.07.2019 15:29
domowe lody fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Domowe lody śmietankowe
  2. W wersji truskawkowej
  3. Lody czekoladowe
  4. Bananowe z czekoladą
  5. Kilka rad, aby domowe lody nie były twarde

Domowe lody śmietankowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 ml mleka
  • Laska wanilii
  • 70 g cukru białego lub kokosowego

Przygotowanie

  1. Połowę porcji śmietanki przelej do garnka i zagotuj w garnki z dodatkiem ziarenek wanilii.
  2. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodź i przełóż na 30 minut do lodówki.
  3. Dolej mleko i resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do zamrażalnika.
  4. Wyjmuj co 30 minut i dokładnie miksuj za pomocą blendera ręcznego lub planetarnego.
  5. Powtórz czynność przynajmniej 4 krotnie, aby uzyskać najgładszą konsystencję.
  6. Podawaj nieco wcześniej, aby lody miały czas, by zmięknąć.

Lody truskawkowe
fot. Adobe Stock

W wersji truskawkowej

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 ml mleka
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru białego lub kokosowego

Przygotowanie

  1. Połowę porcji śmietanki przelej do garnka i zagotuj w garnki z dodatkiem ziarenek wanilii.
  2. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Schłodź i przełóż na 30 minut do lodówki. Obierz dokładnie truskawki i pozbądź się szypułek.
  4. Pokrój w plasterki i zmiksuj na gładko. Jeżeli nie lubisz drobnych pestek w lodach, wystarczy owoce przetrzeć przez sitko.
  5. Dolej mleko i resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do zamrażalnika.
  6. Wyjmuj co 30 minut i dokładnie miksuj za pomocą blendera ręcznego lub planetarnego.
  7. Powtórz czynność przynajmniej 4 razy, aby uzyskać najgładszą konsystencję.
  8. Podawaj nieco wcześniej, aby lody miały czas, by zmięknąć.

Lody czekoladowe
fot. Adobe Stock

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka
  • Tabliczka czekolady
  • 50 g cukru białego lub brązowego

Przygotowanie

  1. Połowę porcji śmietanki przelej do garnka i zagotuj w garnki z dodatkiem ziarenek wanilii.
  2. Dosyp cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodź i przełóż na 30 minut do lodówki.
  3. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miski. Włóż nad garnek z gotująca się wodą. Roztop w kąpieli wodnej.
  4. Lekko schłodź i połącz z resztą składników. Dolej mleko i resztę śmietanki.
  5. Dokładnie wymieszaj i przełóż do zamrażalnika. Wyjmuj co 30 minut i dokładnie miksuj za pomocą blendera ręcznego lub planetarnego.
  6. Powtórz czynność przynajmniej 4 krotnie, aby uzyskać najgładszą konsystencję.
  7. Podawaj nieco wcześniej, aby lody miały czas, by zmięknąć.

Lody bananowe
fot. Adobe Stock

Lody bananowe

Składniki:

  • 4 banany
  • Pół tabliczki czekolady
  • Puszka mleczka kokosowego
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zamroź w woreczkach foliowych lub strunowych.
  3. Tabliczkę czekoladę zetrzyj na tarce, aby uzyskać niewielkie wiórki. Włóż banana do blendera i zmiksuj.
  4. Dolej mleko kokosowe i dopraw szczyptą cynamonu.
  5. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Co 30 minut wyjmij i zmiksuj blenderem.
  6. Powtórz czynność przynajmniej 3 razy.
  7. Podawaj z bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.

W robieniu własnych lodów przyda ci się dobra maszynka do lodów, dzięki temu szybko i łatwo przygotujesz pyszny deser:

Kilka rad, aby lody nie były twarde

Zastosuj tych kilka kroków, aby twój deser był perfekcyjny:

Cukier

Podobnie jak alkohol, cukier nie zamarza. Może utworzyć granulkową, mniej zwartą konsystencję. Prawie wszystkie przepisy na mrożone desery wykorzystują biały cukier, jednak można zastąpić część lub całość innym płynnym środkiem słodzącym.

Miód lub lekki syrop kukurydziany to sprawdzone słodziki. Każda z nich nada lodom gładszą, mniej oblodzoną konsystencję.

Tłuszcz

Tłuszcz nie zamarza. Możesz więc zwiększyć jego zawartość w swoich lodach, zastępując śmietanę mlekiem lub na odwrót. Dodatkowo możesz dodać żółtka, ze względu na właściwości emulgujące.

Sprawdzi się to przede wszystkim w kremowych lodach na bazie produktów mlecznych. Najlepsza proporcja to 6 żółtek na litr śmietany lub mleka.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałe lody na patyku Desery na zimno, które zrobisz w kilka minut

 

Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie
Bardzo letni deser: lody porzeczkowe!
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Lody z bitą śmietaną i migdałami
Karmel możesz zrobić z cukru trzcinowego...
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Lody jogurtowo–owocowe - przepis
Pyszne lody jogurtowe pokochasz ty i twoja rodzina! Zobacz przepis!
Lody sorbetowe - przepis
Lody sorbetowe - przepis
Po rozlaniu lodów do foremek, można wrzucić do nich kawałki owoców.