Lekkie ciasto z truskawkami na upały to dobra opcja szczególnie wtedy, gdy trwa sezon na te owoce. Truskawki mrożone lub kupowane poza sezonem, nie oddadzą pełni smaku.
Spis treści:
Terrina z truskawkami
Terrina pochodzi z kuchni francuskiej - jej nazwa oznacza po prostu charakterystyczny kształt foremki, w której terriny są przygotowywane. Ich kształt przypomina solidnej wielkości sztabkę. Tak naprawdę możesz jednak przygotować terrinę z truskawkami w zwykłej keksówce lub foremce do pieczenia pasztetu.
Składniki:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 15 g żelatyny,
- 80 g cukru pudru,
- 50 g białej czekolady,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- 400-500 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek.
- Odłóż ok. 1/4 truskawek i 200 g jogurtu greckiego. Zmiksuj je razem.
- Pozostałe truskawki pokrój na plasterki.
- Galaretkę rozpuść zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Pozostałe 200 g jogurtu lekko podgrzej w rondelku.
- Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu, żelatynę podgrzej. Nie doprowadzaj do wrzenia, a jedynie powoli podgrzewaj, aby się rozpuściła.
- Żelatynę partiami dodawaj do podgrzanego jogurtu, wymieszaj. Wystudź lekko.
- Połącz z masą truskawkową.
- W osobnym naczyniu ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem.
- Do masy jogurtowej powoli dodaj ubitą kremówkę - lekko mieszaj szpatułką.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wylej masę jogurtową, potem powkładaj w nią truskawki pokrojone na plastry. Na wierzch wylej lekko tężejącą galaretkę, również powkładaj w nią truskawki.
- Terrinę schłódź w lodówce. Po upływie kilku godzin, posyp ją startą, białą czekoladą.
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - terrina/Adobe Stock, olyina
Crumble z truskawkami
Lekki deser to nie tylko ciasta z truskawkami bez pieczenia. Crumble to angielski deser, a jego nazwa oznacza po prostu kruszonkę. Zwyczajowo serwuje się ją w towarzystwie owoców, można również dołożyć kulkę lodów waniliowych.
Składniki:
- 100 g zimnego masła,
- 100 g brązowego cukru do kruszonki + 50 g do truskawek,
- 150 g mąki pszennej,
- 600 g truskawek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło, zagniataj szybko kruche ciasto. Potem schłodź je przez 30 minut w lodówce.
- Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Jeśli są duże, możesz je pokroić. Drobne zostaw w całości.
- Dodaj do truskawek 50 g brązowego cukru i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne (albo mniejsze kokilki) posmaruj tłuszczem, np. masłem. Kruszonkę i truskawki umieść w naczyniu/naczyniach - kolejność może być właściwie dowolna. Możesz umieścić nieco kruszonki na spodzie, wykładając potem truskawki, a wierzch po raz kolejny posypując kruszonką. Możesz też wyłożyć na dno same owoce, przykrywając je z wierzchu pokruszonym, schłodzonym ciastem.
- Piecz przez 35 minut w 180 stopniach C.
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - crumble/Adobe Stock, Maresol
Beza Pavlova z truskawkami i mascarpone
Pavlova to prawdopodobnie najlżejszy (i najpopularniejszy) deser świata. Jej przygotowanie wymaga nieco wprawy, ale efekt jest wart poświęceń - to nie jest proste ciasto bezowe, ale warto je samodzielnie przyrządzić.
Składniki:
- 250 g cukru,
- 4 białka,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone,
- 125 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżka cukru wanilinowego.
Dodatkowo:
- 400 g truskawek.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania bezy. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę.
- Podczas ubijania powolutku dodawaj cukier, na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną.
- Pianę z białek wyłóż łyżką na blachę.
- Teraz najtrudniejszy proces - pieczenie bezy, a raczej suszenie jej w piekarniku. Najpierw należy ją piec w 120 stopniach C przez około 30 minut. Następnie musisz zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez około 3 godziny.
- Odstaw bezę do wystudzenia. Przygotuj krem mascarpone, ale pamiętaj że śmietana i serek muszą być zimne - wyjęte prosto z lodówki. Włóż je do miski, dodaj cukier wanilinowy. Ubijaj, aż powstanie gładki krem.
- Wyłóż krem na bezę. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Wyłóż na krem.
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - Pavlova/Adobe Stock, anna_shepulova
Zobacz więcej przepisów na lekkie ciasta z truskawkami na upały: