Lekkie ciasto z truskawkami na upały. Sprawdzone przepisy na najcieplejsze dni w roku

lekkie ciasto z truskawkami na upały fot. Adobe Stock, FomaA
Lekkie ciasto z truskawkami na upały sprawdzi się wtedy, gdy w letni dzień mają odwiedzić cię goście, lub gdy sama masz po prostu ochotę na coś słodkiego. Mamy dla ciebie przepisy z użyciem piekarnika lub opcje bez pieczenia - wszystko zależy od tego, jak wysokie są temperatury i czy chcesz uniknąć dodatkowego nagrzewania mieszkania.
Weronika Kwaśniak / 20.06.2022 06:04
lekkie ciasto z truskawkami na upały fot. Adobe Stock, FomaA

Lekkie ciasto z truskawkami na upały to dobra opcja szczególnie wtedy, gdy trwa sezon na te owoce. Truskawki mrożone lub kupowane poza sezonem, nie oddadzą pełni smaku.

Spis treści:

  1. Terrina z truskawkami
  2. Crumble z truskawkami
  3. Pavlova z truskawkami

Terrina z truskawkami

Terrina pochodzi z kuchni francuskiej - jej nazwa oznacza po prostu charakterystyczny kształt foremki, w której terriny są przygotowywane. Ich kształt przypomina solidnej wielkości sztabkę. Tak naprawdę możesz jednak przygotować terrinę z truskawkami w zwykłej keksówce lub foremce do pieczenia pasztetu.

Składniki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 15 g żelatyny,
  • 80 g cukru pudru,
  • 50 g białej czekolady,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 400-500 g truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek.
  2. Odłóż ok. 1/4 truskawek i 200 g jogurtu greckiego. Zmiksuj je razem.
  3. Pozostałe truskawki pokrój na plasterki.
  4. Galaretkę rozpuść zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Pozostałe 200 g jogurtu lekko podgrzej w rondelku.
  6. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu, żelatynę podgrzej. Nie doprowadzaj do wrzenia, a jedynie powoli podgrzewaj, aby się rozpuściła.
  7. Żelatynę partiami dodawaj do podgrzanego jogurtu, wymieszaj. Wystudź lekko.
  8. Połącz z masą truskawkową.
  9. W osobnym naczyniu ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem.
  10. Do masy jogurtowej powoli dodaj ubitą kremówkę - lekko mieszaj szpatułką.
  11. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wylej masę jogurtową, potem powkładaj w nią truskawki pokrojone na plastry. Na wierzch wylej lekko tężejącą galaretkę, również powkładaj w nią truskawki. 
  12. Terrinę schłódź w lodówce. Po upływie kilku godzin, posyp ją startą, białą czekoladą. 

lekkie ciasto z truskawkami na upały - terrina
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - terrina/Adobe Stock, olyina

Crumble z truskawkami

Lekki deser to nie tylko ciasta z truskawkami bez pieczenia. Crumble to angielski deser, a jego nazwa oznacza po prostu kruszonkę. Zwyczajowo serwuje się ją w towarzystwie owoców, można również dołożyć kulkę lodów waniliowych.

Składniki:

  • 100 g zimnego masła,
  • 100 g brązowego cukru do kruszonki + 50 g do truskawek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 600 g truskawek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło, zagniataj szybko kruche ciasto. Potem schłodź je przez 30 minut w lodówce.
  2. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Jeśli są duże, możesz je pokroić. Drobne zostaw w całości.
  3. Dodaj do truskawek 50 g brązowego cukru i mąkę ziemniaczaną.
  4. Wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne (albo mniejsze kokilki) posmaruj tłuszczem, np. masłem. Kruszonkę i truskawki umieść w naczyniu/naczyniach - kolejność może być właściwie dowolna. Możesz umieścić nieco kruszonki na spodzie, wykładając potem truskawki, a wierzch po raz kolejny posypując kruszonką. Możesz też wyłożyć na dno same owoce, przykrywając je z wierzchu pokruszonym, schłodzonym ciastem.
  6. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach C.

lekkie ciasto z truskawkami na upały -  crumble
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - crumble/Adobe Stock, Maresol

Beza Pavlova z truskawkami i mascarpone

Pavlova to prawdopodobnie najlżejszy (i najpopularniejszy) deser świata. Jej przygotowanie wymaga nieco wprawy, ale efekt jest wart poświęceń - to nie jest proste ciasto bezowe, ale warto je samodzielnie przyrządzić.

Składniki:

  • 250 g cukru,
  • 4 białka,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 125 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek. 

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania bezy. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Podczas ubijania powolutku dodawaj cukier, na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną.
  3. Pianę z białek wyłóż łyżką na blachę.
  4. Teraz najtrudniejszy proces - pieczenie bezy, a raczej suszenie jej w piekarniku. Najpierw należy ją piec w 120 stopniach C przez około 30 minut. Następnie musisz zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez około 3 godziny.
  5. Odstaw bezę do wystudzenia. Przygotuj krem mascarpone, ale pamiętaj że śmietana i serek muszą być zimne - wyjęte prosto z lodówki. Włóż je do miski, dodaj cukier wanilinowy. Ubijaj, aż powstanie gładki krem.
  6. Wyłóż krem na bezę. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Wyłóż na krem.

lekkie ciasto z truskawkami na upały - Pavlova
fot. Lekkie ciasto z truskawkami na upały - Pavlova/Adobe Stock, anna_shepulova

Zobacz więcej przepisów na lekkie ciasta z truskawkami na upały:

Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na placek jogurtowy
Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na placek jogurtowy
Ciasto jogurtowe z truskawkami i subtelnym dodatkiem gruszki to najpyszniejszy wypiek! Zobacz!
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Sernik truskawkowy z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Ten sernik pokochają wszyscy twoi goście!

Redakcja poleca

REKLAMA