Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7 kg truskawek,
- 2,5 kg cukru,
- 4 l wody,
- drożdże winiarskie z pożywką,
- 15 g kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Wino z truskawek to sprawdzony pomysł na przetwory z truskawek. Jego przygotowanie wymaga jednak nieco wprawy - musisz obserwować m.in. kiedy zakończy się proces intensywnej fermentacji.
- Owoce pozbaw szypułek, umyj i rozgnieć, aż będą miały konsystencję przypominającą mus truskawkowy.
- Połowę wody zagotuj i rozpuść w niej połowę cukru, a także kwasek cytrynowy.
- Przygotowany syrop wymieszaj z truskawkowym wsadem.
- Gdy całość ostygnie, dodaj drożdże i pożywkę. Pamiętaj, że matkę drożdżową należy przygotować mniej więcej 3 dni wcześniej.
- Całość wlej do dużego balona z rurką fermentacyjną i odstaw na 5 dni.
- Po upływie 5 dni w identyczny sposób przygotuj syrop z drugiej porcji cukru, wody i kwasku cytrynowego. Wystudź i dodaj.
- Gdy zakończy się proces intensywnej fermentacji (gdy wino z truskawek przestanie bulgotać), za pomocą wężyka zlej wino z truskawek znad osadu.
- Przelej do baniaka i odstaw na co najmniej 4 miesiące.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wino z truskawek porozlewaj do butelek.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasta z truskawkami i galaretką
Co zrobić z truskawek?
Kluski z truskawkami