Śniadanie z truskawkami fot. Adobe Stock, vm2002

Śniadanie z truskawkami - pyszne przepisy na dobry początek dnia

Dobre śniadanie z truskawkami powinno dawać energię na wiele godzin, działać orzeźwiająco i zapewniać dobre samopoczucie. Odpowiednio dobrane składniki pozwolą ci na przygotowanie pysznych przekąsek. Truskawki lubią towarzystwo jajek, jogurtu i słodkiego pieczywa. Możesz je śmiało łączyć także z płatkami owsianymi.
/ 30.05.2022 06:12
Śniadanie z truskawkami fot. Adobe Stock, vm2002

Śniadanie z truskawkami to znak, że wiosna już w pełni! Świeże owoce kupione od lokalnego rolnika albo zebrane z własnego ogrodu, idealnie smakują nie tylko w ciastach, ale także w pożywnych śniadaniach na słodko. Zobacz, co możesz przygotować z truskawek.

Spis treści:

  1. Omlet z truskawkami i skyrem
  2. Granola z truskawkami i jogurtem
  3. Tosty francuskie z miodem i truskawkami
  4. Koktajl truskawkowy

Omlet z truskawkami i skyrem

Omlet to świetny pomysł na to, aby zdrowo zacząć dzień i mieć energię do działania przez wiele godzin. Zrobisz go w kilka minut, a świeże owoce dodadzą mu orzeźwiającej nuty.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub owsianej),
  • 200 g skyru,
  • łyżka miodu,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka oleju roślinnego (kokosowego, rzepakowego),
  • 250 g truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, roztrzep, a następnie dodaj mąkę, cukier oraz olej. Połącz wszystkie składniki trzepaczką lub mikserem. Masa musi być gładka.
  2. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Połowę masy przelej na nieprzywierającą patelnię (najlepiej suchą) i smaż omlet 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i usmaż drugą połowę masy.
  4. Gotowe omlety posmaruj skyrem, polej miodem i ułóż w środku truskawki. Możesz dodatkowo posypać całość kakao lub wiórkami kokosowymi. Pyszne śniadanie z truskawkami gotowe.

Śniadanie z truskawkami omlet
fot. Śniadanie z truskawkami: omlet/Adobe Stock, Marta

Granola z truskawkami i jogurtem

Granola to pyszne musli, które możesz przygotować samodzielnie w domu, dzięki czemu unikniesz sztucznych, sklepowych polepszaczy oraz nadmiaru cukru w płatkach. Zamiast granoli do śniadania z truskawkami możesz wykorzystać także płatki owsiane.

Składniki:

  • 4 łyżki granoli (przepis poniżej),
  • 200 g truskawek,
  • średni banan lub dowolne owoce (np. leśne),
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka miodu,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Granolę połącz z jogurtem. Truskawki umyj i przekrój na ćwiartki. Pozostałe owoce pozostaw w całości lub pokrój, jeśli chcesz (np. jeśli używasz banana, pokrój go w plasterki).
  2. Dodaj do granoli i wymieszaj całość.
  3. Czekoladę posiekaj i dodaj do miski, polej całość miodem i wymieszaj.

Przepis na granolę

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki mieszanki orzechowej,
  • 4 łyżki pestek dyni,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • garść rodzynek lub suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 170 stopni, grzanie góra-dół. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce, a następnie połącz z miodem.
  2. Gotowa granola musi tworzyć zlepione grudki, dlatego możesz dodać miodu, jeśli będzie taka potrzeba.
  3. Całość wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Granola musi być ułożona równo i płasko, nie formuj jej. Piecz ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Po upieczeniu wystudź całość i przełóż do słoika.

Śniadanie z truskawkami granola
fot. Śniadanie z truskawkami: granola/Adobe Stock, francesca

Tosty francuskie z miodem i truskawkami

Tosty francuskie to doskonały pomysł na słodkie śniadanie z truskawkami. Pasują do aromatycznej kawy, ale także soku owocowego, więc będą idealne także dla dzieci.

Składniki:

  • pół słodkiej chałki,
  • 2 jajka,
  • ⅓ szklanki mleka,
  • łyżeczka cukru lub cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki roślinnego tłuszczu (np. oleju kokosowego lub masła),
  • łyżka miodu,
  • 250 g truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Chałkę podziel na średniej grubości kromki. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  2. Dodaj mleko, cukier oraz olej. Wymieszaj całość, a następnie zanurzaj po kolei kromki chałki w masie i od razu układaj na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub masła.
  3. Smaż chałkę na średnim ogniu kilka minut z każdej strony.
  4. Gotowe tosty polej miodem, a na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w ćwiartki.

Śniadanie z truskawkami tosty francuskie
fot. Śniadanie z truskawkami: tosty francuskie/Adobe Stock, Nevena

Koktajl truskawkowy

Koktajl to świetny sposób na zdrowe i pożywne śniadanie, szczególnie wtedy, kiedy masz mało czasu. Wystarczy, że wrzucisz ulubione składniki do blendera i już!

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 150 g truskawek,
  • średni banan,
  • łyżka nasion chia,
  • garść szpinaku.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki, a następnie umieść owoce w misie blendera. Dodaj pokrojonego w mniejsze kawałki banana.
  2. Szpinak umyj, osusz i dodaj do reszty składników. Zalej całość mlekiem i zblenduj na gładką masę. Możesz dodać także kostki lodu.
  3. Gotowy koktajl przelej do szklanki lub butelki i pij, kiedy będziesz mieć ochotę.

Śniadanie z truskawkami koktajl
fot. Śniadanie z truskawkami: koktajl/Adobe Stock, denio109

Zobacz także inne przepisy na przekąski z truskawkami:

Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką - prosty przepis
Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką - prosty przepis
Crumble z truskawkami to pyszny deser, który pochodzi z Wielkiej Brytanii. Przygotuj kruszonkę z mąki pszennej, cukru, masła i cynamonu, a potem ciesz się smakiem crumble.
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Bułeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Bułeczki z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe bułeczki to smak dzieciństwa!