Fot. Fotolia
Trudno ułożyć uniwersalny zbiór wskazówek przydatnych przy przygotowywaniu musu - warto za to zebrać kilka pomysłów w jednym miejscu - na pewno ułatwi to wybór najlepszej metody. Ważne jest, by wszystkie składniki musu dokładnie wymieszać i w miarę możliwości rozbić, by był gładki.
Mus truskawkowy z nutką cynamonu
Ta propozycja przygotowania musu truskawkowego może przywoływać na myśl właściwości rozgrzewające – każdy pewnie kojarzy cynamon z gorącymi pieczonymi jabłkami, ciepłą szarlotką albo grzańcem. Warto jednak dodać szczyptę cynamonu do świeżych truskawek, by nadać im ciekawy smak.
Do przygotowania tego musu wystarczą 2 szklanki świeżych truskawek (najlepiej tych najsłodszych), łyżeczka zmielonego cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej, szklanka jogurtu naturalnego, szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego z owoców), serek homogenizowany waniliowy (ok. 200 g), bita śmietana (najlepiej przygotowana wcześniej domowym sposobem, taka na pewno będzie smaczniejsza od gotowej) oraz kilka orzechów włoskich do dekoracji.
- Truskawki miksujemy z jogurtem (pamiętajmy o odłożeniu kilku na dekorację), serkiem homogenizowanym, sokiem, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową.
- Mus przelewamy do pucharków i schładzamy. Schłodzony dekorujemy bitą śmietaną, pokrojonymi owocami i startymi orzechami włoskimi.
Taka porcja powinna wystarczyć dla 4 osób, przy czym jest to propozycja niskokaloryczna (nie dodajemy dodatkowo ani odrobiny cukru).
Zobacz także: Sztuka szypułkowania truskawek
Mus truskawkowy z mascarpone
Delikatny serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowywania przeróżnych deserów. Świetnie sprawdzi się więc także u boku świeżych truskawek.
Do jego przygotowania potrzeba 1 szklanki świeżych owoców, 250 g serka mascarpone, 3 jaj i 3 łyżek cukru.
Przygotowanie:
- Najlepiej zacząć od połączenia żółtek z cukrem – najłatwiej będzie użyć miksera, jak przy robieniu kogla-mogla. Do jajek dodajemy serek mascarpone oraz zmiksowane truskawki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do owoców, mieszamy. Przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce.
- Po schłodzeniu przybieramy listkami świeżej mięty.
Mus truskawkowo-bananowy
Mus truskawkowo-bananowy przygotujemy z 3 bananów, 1 szklanki świeżych truskawek, 2 szklanek jogurtu naturalnego, 2 łyżek cukru (niekoniecznie) i 50 ml ajerkoniaku.
Przygotowanie:
- Truskawki miksujemy z cukrem, odlewamy trzecią część do osobnego naczynia. Do reszty dodajemy pokrojone w plasterki banany, dodajemy jogurt.
- Rozlewamy do pucharków, wlewamy odrobinę ajerkoniaku do każdego pucharka, rozlewamy cienką warstwę na ajerkoniak, ponownie przelewamy alkoholem i schładzamy.
- Dekorujemy według uznania.
Zobacz także: Pora na truskawkę