Jak zrobić mus truskawkowy?

Mus z owoców to doskonały sposób na orzeźwienie - oto przepis na pyszny mus truskawkowy!
/ 25.05.2011 11:23

Mus truskawkowy

Fot. Fotolia

Trudno ułożyć uniwersalny zbiór wskazówek przydatnych przy przygotowywaniu musu - warto za to zebrać kilka pomysłów w jednym miejscu - na pewno ułatwi to wybór najlepszej metody. Ważne jest, by wszystkie składniki musu dokładnie wymieszać i w miarę możliwości rozbić, by był gładki.

Mus truskawkowy z nutką cynamonu

Ta propozycja przygotowania musu truskawkowego może przywoływać na myśl właściwości rozgrzewające – każdy pewnie kojarzy cynamon z gorącymi pieczonymi jabłkami, ciepłą szarlotką albo grzańcem. Warto jednak dodać szczyptę cynamonu do świeżych truskawek, by nadać im ciekawy smak.

Do przygotowania tego musu wystarczą 2 szklanki świeżych truskawek (najlepiej tych najsłodszych), łyżeczka zmielonego cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej, szklanka jogurtu naturalnego, szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego z owoców), serek homogenizowany waniliowy (ok. 200 g), bita śmietana (najlepiej przygotowana wcześniej domowym sposobem, taka na pewno będzie smaczniejsza od gotowej) oraz kilka orzechów włoskich do dekoracji.

  1. Truskawki miksujemy z jogurtem (pamiętajmy o odłożeniu kilku na dekorację), serkiem homogenizowanym, sokiem, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową. 
  2. Mus przelewamy do pucharków i schładzamy. Schłodzony dekorujemy bitą śmietaną, pokrojonymi owocami i startymi orzechami włoskimi.

Taka porcja powinna wystarczyć dla 4 osób, przy czym jest to propozycja niskokaloryczna (nie dodajemy dodatkowo ani odrobiny cukru).

Zobacz także: Sztuka szypułkowania truskawek

Mus truskawkowy z mascarpone

Delikatny serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowywania przeróżnych deserów. Świetnie sprawdzi się więc także u boku świeżych truskawek.

Do jego przygotowania potrzeba 1 szklanki świeżych owoców, 250 g serka mascarpone, 3 jaj i 3 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Najlepiej zacząć od połączenia żółtek z cukrem – najłatwiej będzie użyć miksera, jak przy robieniu kogla-mogla. Do jajek dodajemy serek mascarpone oraz zmiksowane truskawki.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do owoców, mieszamy. Przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce.
  3. Po schłodzeniu przybieramy listkami świeżej mięty.

Mus truskawkowo-bananowy

Mus truskawkowo-bananowy przygotujemy z 3 bananów, 1 szklanki świeżych truskawek, 2 szklanek jogurtu naturalnego, 2 łyżek cukru (niekoniecznie) i 50 ml ajerkoniaku.

Przygotowanie:

  1. Truskawki miksujemy z cukrem, odlewamy trzecią część do osobnego naczynia. Do reszty dodajemy pokrojone w plasterki banany, dodajemy jogurt.
  2. Rozlewamy do pucharków, wlewamy odrobinę ajerkoniaku do każdego pucharka, rozlewamy cienką warstwę na ajerkoniak, ponownie przelewamy alkoholem i schładzamy.
  3. Dekorujemy według uznania.

Zobacz także: Pora na truskawkę