Desery na bazie domowych lodów przygotowanych z owoców lub skondensowanego mleka to ciekawy pomysł na coś słodkiego dla dzieci. Możemy je wykonać bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników, krakersów lub biszkoptów. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe desery!
Desery lodowe
Oto składniki na deser lodowy z bananami:
- 2 szklanki borówek
- 2 banany
- opakowanie jogurtu
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić deser lodowy z bananami?
Umieszczamy borówki oraz kawałki banana do miksera. Stopniowo wlewamy jogurt i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko dokładnie. Przekładamy do kubeczków do lodów. Wcześniej wykładamy je folią spożywczą, aby móc łatwiej i szybciej wyciągnąć deser. Przekładamy całość do zamrażarki na 5 -7 godzin do całkowitego zamrożenia. Tak przygotowane lody możemy polać stopioną czekoladą.
Desery na zimno
Oto składniki na deser na zimno z truskawkami:
- opakowanie krakersów
- 3 łyżki masła
- galaretka truskawkowa
- opakowanie sera twarogowego
- 3 łyżeczki cukru
- 300 g truskawek
- dżem truskawkowy
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą lub smarujemy dowolnym tłuszczem. Opakowanie krakersów dokładnie kruszymy w woreczku strunowym za pomocą wałka lub przekładamy do miksera i blendujemy. Roztapiamy masło i mieszamy z okruszkami. Przesypujemy do formy i delikatnie ugniatamy ręką. Ser twarogowy miksujemy dokładnie z tężejącą galaretką truskawkową. Dosypujemy cukier. Przekładamy na spód z krakersów i odkładamy do schłodzenia do lodówki. Zostawiamy na 24 godziny. Truskawki kroimy na mniejsze plasterki i układamy według uznania. Polewamy całość dżemem truskawkowym. Tak przygotowany sernik na zimno z truskawkami możemy serwować z kawałkami czekolady.
Desery bez pieczenia
Oto składniki na deser bez pieczenia z czekoladą:
- ¼ kostki masła
- szklanka brązowego cukru
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- puszka mleka skondensowanego
- szklanka mąki
- kawałki czekolady
Jak zrobić deser bez pieczenia z czekoladą?
Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy dowolnym tłuszczem. W mikserze ubijamy masło razem z cukrem i ekstraktem waniliowym do momentu, aż masa będzie puszysta i delikatna. Dolewamy mleko skondensowane i kawałki czekolady. Przesianą wcześniej mąkę dodajemy do masy i delikatnie ubijamy. Całość przekładamy na blachę i schładzamy przez 5 godzin w lodówce. Tak przygotowany deser z czekoladą możemy urozmaicić ekstraktem miętowym.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl