DESERY: desery lodowe, desery na zimno

Desery  z truskawkami: Pod chmurką fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Desery to nieodparta pokusa każdego dnia. Sprawdź nasze przepisy na przygotowanie tych najsmaczniejszych!
Sylwia Kazimierczuk / 24.08.2017 14:56
Desery  z truskawkami: Pod chmurką fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Desery na bazie domowych lodów przygotowanych z owoców lub skondensowanego mleka to ciekawy pomysł na coś słodkiego dla dzieci. Możemy je wykonać bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników, krakersów lub biszkoptów. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe desery!

Desery lodowe        

Oto składniki na deser lodowy z bananami:

  • 2 szklanki borówek
  • 2 banany
  • opakowanie jogurtu
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić deser lodowy z bananami?

Umieszczamy borówki oraz kawałki banana do miksera. Stopniowo wlewamy jogurt i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko dokładnie. Przekładamy do kubeczków do lodów. Wcześniej wykładamy je folią spożywczą, aby móc łatwiej i szybciej wyciągnąć deser. Przekładamy całość do zamrażarki na 5 -7 godzin do całkowitego zamrożenia. Tak przygotowane lody możemy polać stopioną czekoladą.

Desery na zimno

Oto składniki na deser na zimno z truskawkami:

  • opakowanie krakersów
  • 3 łyżki masła
  • galaretka truskawkowa
  • opakowanie sera twarogowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 300 g truskawek
  • dżem truskawkowy

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą lub smarujemy dowolnym tłuszczem. Opakowanie krakersów dokładnie kruszymy w woreczku strunowym za pomocą wałka lub przekładamy do miksera i blendujemy. Roztapiamy masło i mieszamy z okruszkami. Przesypujemy do formy i delikatnie ugniatamy ręką. Ser twarogowy miksujemy dokładnie z tężejącą galaretką truskawkową. Dosypujemy cukier. Przekładamy na spód z krakersów i odkładamy do schłodzenia do lodówki. Zostawiamy na 24 godziny. Truskawki kroimy na mniejsze plasterki i układamy według uznania. Polewamy całość dżemem truskawkowym. Tak przygotowany sernik na zimno z truskawkami możemy serwować z kawałkami czekolady.

Desery bez pieczenia

Oto składniki na deser bez pieczenia z czekoladą:

  • ¼ kostki masła
  • szklanka brązowego cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • puszka mleka skondensowanego
  • szklanka mąki
  • kawałki czekolady

Jak zrobić deser bez pieczenia z czekoladą?

Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy dowolnym tłuszczem. W mikserze ubijamy masło razem z cukrem i ekstraktem waniliowym do momentu, aż masa będzie puszysta i delikatna. Dolewamy mleko skondensowane i kawałki czekolady. Przesianą wcześniej mąkę dodajemy do masy i delikatnie ubijamy. Całość przekładamy na blachę i schładzamy przez 5 godzin w lodówce. Tak przygotowany deser z czekoladą możemy urozmaicić ekstraktem miętowym.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA