Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag bułki lub chałki
- szklanka kremówki
- 4 jajka
- mielony cynamon
- 2 łyżki cukru
- po 2 łyżki rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów włoskich i smażonej skórki pomarańczowej
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser z chałki i bakalii!
- Miękką bułkę lub chałkę pokrusz, jeśli jest nieco twardsza, pokrój w niedużą kostkę.
- Kremówkę podgrzej, zalej nią bułkę.
- Wymieszaj z jajkami i cukrem.
- Dodaj wypłukane rodzynki, żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową.
- Całość dopraw do smaku cynamonem.
- 4 małe żaroodporne miseczki wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
- Rozłóż do nich masę.
- Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni C i piecz około 25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.