Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 20 dag bułki lub chałki
  • szklanka kremówki
  • 4 jajka
  • mielony cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • po 2 łyżki rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów włoskich i smażonej skórki pomarańczowej
  • masło i tarta bułka do formy
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na deser z chałki i bakalii!

  1. Miękką bułkę lub chałkę pokrusz, jeśli jest nieco twardsza, pokrój w niedużą kostkę.
  2. Kremówkę podgrzej, zalej nią bułkę.
  3. Wymieszaj z jajkami i cukrem.
  4. Dodaj wypłukane rodzynki, żurawinę, orzechy i skórkę pomarańczową.
  5. Całość dopraw do smaku cynamonem.
  6. 4 małe żaroodporne miseczki wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
  7. Rozłóż do nich masę.
  8. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni C i piecz około 25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.
Reklama

Zobacz też przepisy na babeczki:

Babeczki ze śliwkami - przepis
Babeczki czekoladowe z truskawkami - przepis
Babeczki bezowe - przepis
Muffinki makowe z jeżynami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama