Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 zielone galaretki
- czerwona galaretka
- 40 dag serka homogenizowanego, najlepiej straciatella
- łyżka żelatyny
- kiść małych winogron bezpestkowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser z galaretką!
- Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
- Wystudź.
- Do połowy wysokości małych foremek włóż umyte winogrona i zalej zieloną galaretką.
- Wstaw do zamrażalnika, żeby lekko stężały. Jeśli chcesz, by warstwy deseru zastygły, tworząc skośny wzór, ustaw foremki jednym bokiem wyżej.
- Na warstwę z winogronami wylej pasek czerwonej galaretki, a potem znów odstaw w zimne miejsce.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody.
- Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła, lekko przestudź i wymieszaj z serkiem.
- Masę serową wyłóż na galaretki i odstaw do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem foremki z deserami zanurz na moment w gorącej wodzie, wyjmij, przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem.