Poziom trudności:
średni
Składniki:
- szklanka ryżu
- 20 dag marcepanu
- 3 łyżki kremówki
- pomarańcza
- 20 dag truskawek lub malin
- 5 dag płatków migdałowych
- 50 dag wiśni
- 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina lub wiśniówki
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 małe laski cynamonu
- kilka goździków
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na deser ryżowy z owocami!
- Ryż opłucz, zalej 3 szklankami wody, dodaj szczyptę soli.
- Gotuj, aż wchłonie wodę.
- Marcepan pokrój |w kostkę, wraz z kremówką wymieszaj z ciepłym ryżem, najlepiej ubijakiem do ziemniaków.
- Pomarańczę umyj, sparz, zetrzyj skórkę.
- Obierz, wykrój małe fileciki miąższu.
- Truskawki lub maliny rozdrobnij.
- Migdały upraż na patelni.
- Łyżkę odłóż, resztę z owocami i skórką pomarańczową dodaj do ryżu.
- Wymieszaj.
- Foremkę w kształcie wieńca nasmaruj olejem, nałóż masę, dociśnij do brzegów.
- Chłodź 2 godziny, wyjmij na talerz, posyp migdałami.
- Wiśnie wydryluj, zalej alkoholem, wsyp cukier.
- Zagotuj, dodaj goździki oraz cynamon.
- Gotuj, mieszając, przez 10 minut.
- Mąkę dokładnie rozmieszaj w małej ilości wody i dodaj do wiśni.
- Mieszając, zagotuj.
- Cynamon wyjmij.
- Sos podaj do wieńca ryżowego.