Składniki:
- 10 dag herbatników (najlepiej pełnoziarnistych lub kakaowych)
- 15 dag czekolady (gorzkiej lub deserowej)
- 10 dag czekolady białej
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego
- 30 dag malin
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na czekoladowy deser z malinami!
- Herbatniki włóż do foliowego woreczka i dokładnie rozgnieć za pomocą wałka do ciasta.
- Czekoladę gorzką połam na małe kawałki.
- Włóż do metalowej miseczki, zawieś ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, by miska nie dotykała powierzchni wody), co jakiś czas mieszając, rozpuść ją na parze.
- Roztopioną czekoladę wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.
- Małą prostokątną foremkę (9x18 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do niej masę z herbatników, rozprowadź na dnie foremki, dociśnij.
- Wstaw do lodówki, schładzaj przez 2 godziny.
- Białą czekoladę rozpuść na parze.
- Zdejmij ją znad garnka i energicznie mieszając, połącz z jogurtem.
- Masę rozprowadź na spodzie z herbatników.
- Ułóż na niej maliny.
- Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem pokrój na 6 porcji.
- Przed pokrojeniem deser warto posypać startą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą, wiórkami kokosowymi albo zrumienionymi migdałami w płatkach.