Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 20 podłużnych biszkoptów
- 20 dag truskawek
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2,5 dag żelatyny
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser z brzoskwiniami z puszki!
- Żelatynę zalej 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń.
- 2 połówki owoców pokrój na kawałki i odłóż, resztę zmiksuj razem z syropem.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła.
- Foremkę keksową o długości około 2 biszkoptów, wyłóż papierem do pieczenia.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
- Wyłóż na dno foremki.
- Na śmietance rozłóż warstwę biszkoptów i wstaw na chwilę do zamrażarki.
- Pozostałą rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z musem brzoskwiniowym.
- Gdy śmietanka w formie lekko stężeje, wyłóż na nią umyte i pozbawione szypułek truskawki i mus brzoskwiniowy.
- Ponownie wstaw deser do zamrażarki.
- Po 10 minutach ułóż na musie pozostałe biszkopty.
- Odstaw na godzinę do lodówki, aby deser dobrze stężał.
- Gotowy deser wyjmij z formy, zdejmij papier i udekoruj owocami.
Zobacz więcej przepisów na ciepłe dni:
Naleśniki z mascarpone - przepis
Blok lodowy w bezie - przepis
Lody jogurtowo-owocowe - przepis
Lekki obiad na upały - 30 przepisów