Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Najlepsza będzie taka, którą przygotujesz na bazie masła, oleju kokosowego lub margaryny. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach oraz deserach na zimno. Zapiekane owoce pod kruszonką smakują zwłaszcza latem, gdy w sezonie mamy łatwy dostęp do owoców jagodowych. Sprawdź nasze przepisy na kruszonkę.
Spis treści:
Jak zrobić kruszonkę: podstawowy przepis
Klasyczna kruszonka jest złocista i chrupiąca. Świetnie sprawdza się do ciast wypiekanych na dużych blachach, ale także w kokilkach. Idealnie komponuje się z ciastami owocowymi.
Składniki:
- 80 g cukru pudru,
- 120 g miękkiego masła,
- 200 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę (najlepsza będzie pszenna lub połączenie pszennej i krupczatki). Następnie przesiej cukier puder i całość lekko wymieszaj. Możesz także od razu wymieszać mąkę z cukrem i przesiać wszystko razem.
- Dodaj do środka miękkie masło i delikatnie rozetrzyj, używając palców lub łyżki do ucierania. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie dało się formować. Następnie poszarp je na małe kawałeczki.
- Włóż na chwilę do lodówki, a w tym czasie przygotuj ciasto. Posyp wierzch kruszonką i piecz tyle, ile podaje przepis na wybrane ciasto.
fot. Jak zrobić kruszonkę/Adobe Stock, marysckin
Klasyczna kruszonka to podstawowy przepis, który możesz dowolnie wzbogacać. Możesz dodać do masy posiekane orzechy, płatki migdałowe, a także suszone owoce czy każde inne, dowolne dodatki.
Przepis na owoce pod kruszonką
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżeczki masła,
- garść owoców,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- pół szklanki soku jabłkowego.
Składniki na kruszonkę:
- szklanka mąki,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki cukru muscovado,
- 5 łyżek masła,
- pół szklanki płatków owsianych,
- garść zmielonych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Małe kokilki lub dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- W misce połącz ze sobą owoce typu : truskawki, jagody lub maliny. Dolej sok jabłkowy i dodaj skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj z owocami do połączenia się składników.
- Kruszonkę przygotuj, łącząc cukier, masło i mąkę. Delikatnie utrzyj widelcem i dorzuć zmielone migdały oraz płatki owsiane.
- Owoce przełóż do kokilek lub dużej formy i lekko obtocz w mące. Następnie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piecz przez 30 minut do zbrązowienia kruszonki. Tak przygotowane owoce możesz podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
fot. Owoce pod kruszonką/Adobe Stock, Agata
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.05.2017
Czytaj także:
Puszysty sernik z wiaderka
Fit słodycze - jak je wybierać
Pleśniak z agrestem - przepis na lato