Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 100 ml mleka skondensowanego z puszki
- galaretka truskawkowa
- 20 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser z musu truskawkowego!
- Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz.
- Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na połówki.
- Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i wystudź.
- Połowę galaretki wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami i rozłóż do pucharków.
- W mus owocowy wciśnij pokrojone truskawki i odstaw pucharki do lodówki.
- Schłodzone mleko skondensowane ubij mikserem na puch.
- Ciągle ubijając, wlej cienkim strumieniem pozostałą galaretkę.
- Powstałą piankę wyłóż na schłodzony mus truskawkowy i ponownie wstaw do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj wiórkami gorzkiej czekolady.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis