Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- paczka podłużnych biszkoptów
- 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
- łyżeczka masła
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- łyżka gorącej wody
- 25 dag serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser biszkoptowy Charlotte!
- Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż folią.
- Wokół jej obwodu ustaw skrócone, podłużne biszkopty.
- Dno wyłóż biszkoptami okrągłymi, posmaruj powidłami.
- Czekoladę rozpuść, wylej cienką warstwą na blachę, zastudź.
- Szpachelką ściągnij wiórki.
- Żelatynę rozpuść w odrobinie wody.
- Żółtka ubij na parze z pudrem.
- Połącz z rozpuszczoną kawą, a potem z mascarpone.
- Kremówkę ubij, wymieszaj z masą serową.
- Połącz z żelatyną i startą czekoladą.
- Masę wyłóż na biszkopty, zastudź.
- Deser udekoruj wiórkami czekolady.