Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag jeżyn
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 5 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki pokruszonych bezików
Przygotowanie:
Zobacz przepis na deser z jeżynami!
- Jeżyny przebierz, opłucz, osusz.
- 5 dag owoców zmiksuj, przetrzyj przez sito.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj przesiany cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę.
- Połącz ze skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, wiórkami kokosowymi i całymi jeżynami.
- Niedużą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą.
- Przełóż do niej połowę masy, polej musem jeżynowym, lekko zamieszaj.
- Posyp bezikami, przykryj resztą masy.
- Masę osłoń wystającymi kawałkami folii, wstaw do zamrażarki na całą noc.
Zobacz więcej przepisów na letnie desery:
Sernik na zimno - kawowy deser
Panna cotta z owocami - przepis
Pucharek z malinami - przepis
Kolorowy sernik na zimno - przepis