Dania z płatków owsianych są zdrowe i sycące. W sklepach możesz kupić płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne. Z każdej z tych odmian przygotujesz smaczne dania - śniadaniowe przekąski, desery i potrawy obiadowe.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Zawierają w sobie dużą ilość węglowodanów, trochę białka, a poza tym sporo dobroczynnego błonnika pokarmowego. Wielu z nas kojarzą się wyłącznie ze znienawidzoną w dzieciństwie (bo niedoprawioną) owsianką - czas jednak obalić ten mit i przygotować z płatków coś naprawdę pysznego!
Spis treści:
- Placki z płatków owsianych
- Śniadaniowa owsianka
- Burgery z płatkami owsianymi
- Naleśniki owsiane
- Ciasteczka owsiane
Przepisy z płatków owsianych: placki owsiane
Placki z płatków owsianych to pyszna i pożywna przekąska, którą możesz wykorzystać na pierwsze lub drugie śniadanie. Idealnie smakują w połączeniu z kremowym sosem czekoladowym, dżemem czy kleksem białego, słodkiego serka.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 3 jajka,
- 2 banany,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- olej do smażenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka z mlekiem i płatkami owsianymi.
- Dodaj rozdrobnionego widelcem banana i cukier.
- Odstaw masę na pół godziny, aby napęczniała.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki po 2 minuty na złoto z każdej strony.
- Placki z płatków owsianych to idealny pomysł na śniadanie.
fot. Dania z płatków owsianych: placki owsiane/Adobe Stock, yvsedova
Co można zrobić z płatków owsianych: owsianka
Owsianka to zdrowa i pożywna propozycja, jednak nie wszyscy są jej fanami. Wystarczy jednak dodać odrobinę słodkich dodatków, takich jak owoce czy miód, aby uzyskać pyszną, słodką przekąskę. Owsianka najlepiej smakuje na śniadanie lub drugie śniadanie do aromatycznej kawy. Niektórzy stosują nawet diety owsiankowe.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 200 jogurtu naturalnego,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki granoli,
- ulubione orzechy.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj jogurt razem ze startym na tarce jabłkiem i płatkami owsianymi. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Dodaj łyżkę miodu, granolę i ulubione orzechy, np. włoskie.
- Udekoruj także ulubionymi owocami.
fot. Co można zrobić z płatków owsianych/Adobe Stock, Stephanie Frey
Przepis na burgery z płatkami owsianymi
Jeśli lubisz wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki mięsnych potraw, takie burgery z płatków owsianych będą idealne. Możesz podawać je z ziemniakami lub kaszą i aromatycznym sosem albo zrobić prawdziwego burgera z chrupiącej bułki, warzyw i kremowego sosu.
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy,
- szklanka płatków owsianych,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj płatki owsiane, jajko i odrobinę wody z gotowania ciecierzycy (albo z puszki, jeśli kupiłaś już ugotowaną).
- Dopraw papryką, curry i wymieszaj całość.
- Formuj niewielkie burgery i smaż na złoty kolor z każdej strony po 2-3 minuty.
- Burgery z płatków owsianych podawaj z pieczonymi batatami i ulubioną sałatką.
fot. Płatki owsiane przepisy: burger z płatków owsianych/Adobe Stock, minadezhda
Dania z płatków owsianych: naleśniki owsiane
Naleśniki to potrawa, którą można przygotować na słodko i słono - do masy możesz dodać cukier lub ulubione przyprawy, a jako farsz wykorzystać słodki serek, dżem lub masę szpinakową czy pomidorową. Możesz także przygotować wytrawne naleśniki zapiekane z serem lub sosem beszamelowym.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Do malaksera przesyp płatki owsiane i zmiksuj na mąkę.
- Dodaj mleko, cukier i jajka i wymieszaj.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem - po 1 minucie z każdej strony.
- Naleśniki z płatków owsianych podawaj z białym serem i owocami lub na słono.
fot. Dania z płatków owsianych: naleśniki owsiane/Adobe Stock, Natallia
Co zrobić z płatków owsianych: ciastka owsiane
Idealną przekąską pomiędzy głównymi posiłkami są owsiane ciasteczka. Możesz przygotować je w bardzo podstawowe wersji albo z kawałkami czekolady, bakaliami czy żurawiną. Ciasteczka świetnie smakują z domowym kremem waniliowym, słonym karmelem albo maczane w ciepłym mleku.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i wystudź.
- Do miski dodaj płatki owsiane, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wbij jajka i dodaj roztopione masło.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Ciastka z płatków owsianych to doskonała przekąska w ciągu dnia.
fot. Co zrobić z płatków owsianych: ciasteczka owsiane/Adobe Stock, ffphoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.02.2021.
Więcej przepisów na dania z płatków owsianych: