Spis treści:
Jaglanka na mleku
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki masła,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie przynajmniej 2 razy tak, aby pozbyć się niechcianej goryczki.
- Następnie gotuj ją w leku przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przypaliła się do dna garnka. Dodaj masło, sól i cukier.
- Dopraw mielonym cynamonem.
- Zdejmij z gazu i przykryj pokrywką, aby cała wilgoć została wchłonięta przez kaszę.
- Podawaj na ciepło lub zimno z odrobiną miodu.
fot. Adobe Stock
Jaglanka z bananem
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka kokosowego,
- łyżka miodu,
- szczypta soli,
- banan,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz w wodzie przynajmniej 2 razy.
- Następnie praż przez minutę na sucho, a następnie zalej mlekiem kokosowym.
- Gotuj przez 15 minut pilnując, aby nie przywarła do dna garnka. Dopraw solą i miodem. Przykryj pokrywką.
- Pokrój banana w cienkie plasterki lub drobną kostką. Podawaj serwując na wierzchu lub wmieszaj w kaszę.
Jaglanka z owocami
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- szklanka wody,
- szklana mleka,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- posiekane orzechy,
- suszone daktyle,
- rodzynki,
- szczypta cynamonu,
- jabłko.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Kaszę przelej wodą przynajmniej dwukrotnie, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki.
- Następnie podpraż na sucho przez minutę. Zalej wodą wymieszaną z mlekiem, Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Posiekane orzechy i praż na suchej patelni przez minutę. Dodaj posiekane daktyle i rodzynki.
- Przykryj pokrywką, aby mogło wchłonąć całą wilgoć.
- Pokrój jabłko w plasterki i serwuj na wierzchu, tuż przed podaniem jaglanki.
Zobacz też:
Dzięki kaszy jaglanej oczyścisz swoje ciało 4 przepisy na wspaniałą owsiankę