Jaglanka to pyszna alternatywa dla tradycyjnej owsianki - przepisy

Jaglanka fot. Adobe Stock
Jaglanka to pożywne danie, idealne na pożywne śniadanie. Kasza skutecznie oczyszcza ze złogów w jelitach i syci na dłużej.
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2019 18:20
Jaglanka fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Jaglanka na mleku
  2. Z bananem
  3. Z owocami

Jaglanka na mleku

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie przynajmniej 2 razy tak, aby pozbyć się niechcianej goryczki.
  2. Następnie gotuj ją w leku przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przypaliła się do dna garnka. Dodaj masło, sól i cukier.
  3. Dopraw mielonym cynamonem.
  4. Zdejmij z gazu i przykryj pokrywką, aby cała wilgoć została wchłonięta przez kaszę.
  5. Podawaj na ciepło lub zimno z odrobiną miodu.

Jaglanka na mleku
fot. Adobe Stock

Jaglanka z bananem

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • banan,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz w wodzie przynajmniej 2 razy.
  2. Następnie praż przez minutę na sucho, a następnie zalej mlekiem kokosowym.
  3. Gotuj przez 15 minut pilnując, aby nie przywarła do dna garnka. Dopraw solą i miodem. Przykryj pokrywką.
  4. Pokrój banana w cienkie plasterki lub drobną kostką. Podawaj serwując na wierzchu lub wmieszaj w kaszę.

Jaglanka z owocami

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • szklanka wody,
  • szklana mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • posiekane orzechy,
  • suszone daktyle,
  • rodzynki,
  • szczypta cynamonu,
  • jabłko.

Jaglanka z owocami
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelej wodą przynajmniej dwukrotnie, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki.
  2. Następnie podpraż na sucho przez minutę. Zalej wodą wymieszaną z mlekiem, Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Posiekane orzechy i praż na suchej patelni przez minutę. Dodaj posiekane daktyle i rodzynki.
  4. Przykryj pokrywką, aby mogło wchłonąć całą wilgoć.
  5. Pokrój jabłko w plasterki i serwuj na wierzchu, tuż przed podaniem jaglanki.

Zobacz też:
Dzięki kaszy jaglanej oczyścisz swoje ciało 4 przepisy na wspaniałą owsiankę

Redakcja poleca

REKLAMA