Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 l przegotowanej wody,
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Jak zrobić mleko owsiane w domowych warunkach? To proste! Wystarczy płatki owsiane (najlepiej górskie) zalać wodą i odstawić na przynajmniej 30 minut. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki.
W naszym przepisie mleko owsiane posłodzone jest miodem, ale możesz wykorzystać do tego również syrop klonowy albo daktyle. Jeśli dbasz o linię, możesz też w ogóle nie dosładzać mleka.
Mleko owsiane możesz dodawać do kawy (zamiast krowiego), wykorzystywać do przygotowania ciast i deserów.
- Do kielicha blendera dodaj płatki owsiane i zmiksuj je na proszek.
- Przesyp je do miski i zalej je wodą - powinna być przefiltrowana i przegotowana (świetnie sprawdzi się również źródlana).
- Odstaw na 30 minut (może być dłużej).
- Dodaj miód, szczyptę soli i ponownie zmiksuj owsianą masę (około 3 minut).
- Przefiltruj płyn przez sitko wyłożone gazą.
- Mleko owsiane domowej roboty gotowe!
Więcej kulinarnych porad:
Jak zrobić mleko kokosowe?
Jak zrobić zsiadłe mleko?
Jak zrobić pitę?