Jeśli jesteś fanką wytrwanych śniadań, lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki, wypróbuj owsiankę na słono. Jest zdrowa, sycąca, bardzo aromatyczna i łatwa w przygotowaniu.
Owsiankę na słono możesz zrobić na kilka sposobów — upiec w piekarniku, wstawić na noc do lodówki, ugotować na mleku roślinnym lub krowim. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się też jako lunch i w podróż.
Do zrobienia owsianki na słono wybieraj płatki owsiane zwykłe lub górskie — mają najwięcej wartości odżywczych. Łyżka płatków waży 10 g i ma 37 kcal, a kaloryczność dania zależy od dodatków.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszną owsiankę na słono?
- Dietetyczna wege owsianka na słono
- Nocna owsianka na słono na mleku
- Owsianka na słono pieczona
- Owsianka na słono z jajkiem sadzonym
Jak zrobić pyszną owsiankę na słono?
Oto kilka wskazówek, dzięki którym, twoja owsianka na słono będzie miała kremową konsystencję i wyjątkowy smak:
- płatki owsiane gotuj w lekko osolonej wodzie na małym ogniu często mieszając, aby spęczniały i stały się miękkie;.
- nie przesadzaj z ilością płynu,
- przyprawy dodaj na początku gotowania, aby owsianka miała bardziej wyrazisty smak,
- z płatkami owsianymi bardzo dobrze komponuje się mleko owsiane,
- eksperymentuj z dodatkami — dodaj ser (feta, mozzarella, cheddar, twaróg wędzony), jajko przygotowane na różne sposoby, bekon; salami; kiełbasę, pieczarki, awokado, warzywa, ziarna, orzechy.
- jeśli lubisz dania na ostro, użyj papryczki chili (w płatkach lub świeżą) lub polej płatki sosem np. sriracha.
- aby zrobić fit owsiankę na słono, dodaj dużą porcję świeżych warzyw.
Dietetyczna wege owsianka na słono
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich/zwykłych,
- 120 ml wody
- 25 g sałaty lodowej,
- 2 pomidorki cherry,
- pół świeżego ogórka,
- rzodkiewka,
- łyżka kukurydzy,
- pieprz,
- sól,
- czarnuszka.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane ugotuj w wodzie do miękkości.
- Dopraw szczyptą soli i pieprzu, wymieszaj i przełóż na talerz.
- Obok owsianki połóż warzywa: sałatę, pomidorki, kukurydzę, plasterki rzodkiewki i ogórka.
- Posyp czarnuszką.
fot. Dietetyczna wege owsianka na słono/iStock by Getty Images/YelenaYemchuk
Nocna owsianka na słono na mleku
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich/zwykłych,
- 120 ml mleka owsianego,
- jajko z wolnego wybiegu rozm M,
- 2 pieczarki,
- pieprz,
- sól,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Płatki zalej mlekiem, dopraw pieprzem, solą i tymiankiem i wymieszaj.
- Przykryj talerzykiem i wstaw na noc do lodówki.
- Pokrój pieczarki w plasterki i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Użyj świeżo mielonego pieprzu, aby podkręcić ich smak. Jeśli lubisz wyrazisty, dodaj szczyptę papryczki chili. Na koniec, po wyłączeniu ognia oprósz solą.
- Usmażone pieczarki połóż na płatkach.
- Następnie zrób jajko poche. Wbij jajko do miseczki. Zagotuj w małym garnku wodę z łyżką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Zrób łyżką wir w wodzie, wlej w niego jajko i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjmij jajko łyżką cedzakową i połóż na owsiance obok pieczarek.
fot. Nocna owsianka na słono na mleku/iStock by Getty Images/Anna Puzatykh
Owsianka na słono pieczona z fetą
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich/zwykłych,
- 100 ml mleka,
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- 30 g sera feta,
- 40 g mozzarelli,
- plaster bekonu,
- 30 g suszonych pomidorów,
- 40 g oliwek zielonych/czarnych,
- pół małej papryczki chili,
- szczypiorek,
- pół szalotki,
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajka.
- Dodaj płatki, warzywa i pokrojoną w kostkę fetę.
- Dopraw pieprzem i solą, i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Owsiankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 40 minut.
- 5 minut przed końcem połóż plasterki mozzarelli.
- Na upieczonej owsiance połóż usmażony plaster bekonu, pokrojoną w kostkę fetę i posyp szczypiorkiem.
fot. Owsianka na słono pieczona/iStock by Getty Images/Stefan Tomic
Owsianka na słono z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich/zwykłych,
- 120 ml wody
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- pół awokado,
- 20 czarnych/zielonych oliwek,
- łyżeczka szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- czarnuszka.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj płatki w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Dodaj przyprawy.
- Do owsianki dodaj pokrojone oliwki i posiekany szczypiorek.
- Na wierzch połóż jajko sadzone oraz pokrojone awokado.
- Posyp czarnuszką i udekoruj świeżymi listkami bazylii.
fot. Owsianka na słono z jajkiem sadzonym/iStock by Getty Images/VeselovaElena
Czytaj także:
Zdrowa owsianka ze śliwkami – odżywcze i pyszne śniadanie na rozruszanie jelit
Pieczona owsianka: 5 przepisów na zdrowe fit śniadanie na słodko i na słono
Co dodać do owsianki, czyli 10 niebanalnych pomysłów na owsiankę