Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 1 opakowanie świeżych drożdży,
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 100 g pestki dyni,
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 100 g słonecznika,
- 1 l ciepłej wody.
Przygotowanie:
Domowy chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i pestek słonecznika oraz dyni, to zdrowsza wersja tradycyjnego pieczywa.
Jeśli chcesz urozmaicić przepis, możesz dodać do środka przyprawy - oregano i tymianek sprawią, że chleb nabierze włoskiego smaku, a odrobina kurkumy i garam masala przeniosą cię do kuchni indyjskiej.
- Do miski włóż pokruszone drożdże, zasyp cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.
- Dodaj do nich ciepłą wodę i odłóż na 15 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki.
- Mąkę, pestki słonecznika i dyni, płatki oraz siemię wymieszaj w misce.
- Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj robotem kuchennym z hakiem.
- Chleb wyłóż do natłuszczonych olejem form (jednej dużej lub dwóch keksówek), przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
- Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw na 200 C i piecz domowy chleb na drożdżach przez godzinę.
Więcej przepisów na chleb:
Przepis na chleb orkiszowy
Jak zrobić zakwas?
Chleb na zakwasie - przepis
Przepis na chlebki pita