Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki octu 6%
- kilka goździków
Przygotowanie:
Zobacz przepis na śliwki marynowane - to obok powideł najpyszniejsze śliwkowe przetwory! Świetnie pasują do pasztetów, wędlin oraz pieczeni.
- Śliwki umyj, a potem nakłuj szpilką.
- Z cukru, octu i szklanki wody ugotuj syrop.
Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów
- Śliwki wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie przełóż do wrzącego syropu. Gdy tylko zacznie się gotować, wyjmij owoce.
- Kiedy syrop wystygnie, ponownie zagotuj, dodaj goździki, na wrzątek wkładaj śliwki. Gotuj 2-3 minuty.
- Owoce wyjmij i ułóż w słoikach.
- Po raz kolejny zagotuj syrop, ale tym razem z dodatkiem goździków i jeszcze wrzącym zalej owoce.
- Tak zamarynowane śliwki pasteryzuj 15-20 minut.
- Po ostudzeniu przenieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.