Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg śliwek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu 6%
  • kilka goździków
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na śliwki marynowane - to obok powideł najpyszniejsze śliwkowe przetwory! Świetnie pasują do pasztetów, wędlin oraz pieczeni.

  1. Śliwki umyj, a potem nakłuj szpilką.
  2. Z cukru, octu i szklanki wody ugotuj syrop.

Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów

  1. Śliwki wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie przełóż do wrzącego syropu. Gdy tylko zacznie się gotować, wyjmij owoce.
  2. Kiedy syrop wystygnie, ponownie zagotuj, dodaj goździki, na wrzątek wkładaj śliwki. Gotuj 2-3 minuty.
  3. Owoce wyjmij i ułóż w słoikach.
  4. Po raz kolejny zagotuj syrop, ale tym razem z dodatkiem goździków i jeszcze wrzącym zalej owoce.

Dżem ze śliwek i rabarbaru

Reklama
  1. Tak zamarynowane śliwki pasteryzuj 15-20 minut.
  2. Po ostudzeniu przenieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Reklama
Reklama
Reklama