Co zrobić ze schabu w plastrach? 3 pomysły na pyszny obiad

Co zrobić ze schabu w plastrach fot. Adobe Stock, juliamikhaylova
Co zrobić ze schabu w plastrach? Możesz z niego przyrządzić pyszne, kruche bitki w grzybowym sosie lub zapiec go razem z ziemniakami i warzywami w piekarniku.
Małgorzata Machnicka / 18.11.2021 09:26
Co zrobić ze schabu w plastrach fot. Adobe Stock, juliamikhaylova

Co zrobić ze schabu w plastrach? Pomysł jaki zazwyczaj przychodzi do głowy jako pierwszy, to klasyczne kotlety schabowe - porządnie rozbity schab namoczony w mleku i usmażony w panierce z jajka i bułki tartej.

Ale ze schabu w plastrach możesz również przygotować pyszne bitki w sosie grzybowym, albo upiec je w piekarniku z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 

Spis treści:

  1. Schab w plastrach pieczony
  2. Schab w plastrach w sosie grzybowym
  3. Schab w plastrach z warzywami

Przepis na schab w plastrach pieczony

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ketchup z musztardą i rozmarynem. Dopraw całość solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
  3. Schab oprósz słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj keczupem wymieszanym z musztardą, ułóż plastry schabu, wysmaruj je sosem a na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
  5. Schab w plastrach piecz w 190 stopniach przez godzinę (lub nieco dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr). 
  6. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną surówką.

Przepis na schab w plastrach w sosie grzybowym

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • garść suszonych grzybów,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Przełóż do garnka.
  3. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na tym samym tłuszczu co mięso. Dodaj czosnek, smaż minutę i przełóż do mięsa.
  4. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj suszone grzyby i duś pod przykryciem około 45 minut
  5. W rondelku rozprowadź 3 łyżki mąki z sosem z mięsa i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Całość wlej do naczynia.
  7. Sos dopraw tymiankiem i słodką papryką. Duś jeszcze około 30 minut.
  8. Schab w plastrach w sosie grzybowym najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Przepis na schab w plastrach z warzywami

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 10 pieczarek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój na talarki, a cebulę w piórka.
  3. W misce wymieszaj ketchup z majonezem. Dodaj tymianek i estragon.
  4. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę. 
  5. Brytfankę wysmaruj odrobiną oleju.
  6. Wyłóż ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, tak aby na środku zostało puste miejsce (na mięso). Po bokach rozłóż cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  7. Każdy plaster schabu wysmaruj porządnie sosem z obu stron i ułóż mięso na środku naczynia. Nakryj całość folią aluminiową.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut. Po tym czasie zdejmij nakrycie, podkręć piekarnik do 200 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.

przepisy ze schabu w plastrach
fot. schab w plastrach/Adobe Stock, Mila Bond

Zobacz więcej przepisów:

Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką sprawdzi się na obiad, święta czy inne uroczystości rodzinne. Można go podawać na ciepło i na zimno. Oto przepis na soczyste i smaczne mięso.
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad. Jest soczysty, miękki i smaczny. Oto przepis na schab, który posmakuje wszystkim domownikom.
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA