Co zrobić ze schabu w plastrach? Pomysł jaki zazwyczaj przychodzi do głowy jako pierwszy, to klasyczne kotlety schabowe - porządnie rozbity schab namoczony w mleku i usmażony w panierce z jajka i bułki tartej.
Ale ze schabu w plastrach możesz również przygotować pyszne bitki w sosie grzybowym, albo upiec je w piekarniku z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Spis treści:
Przepis na schab w plastrach pieczony
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy delikatesowej,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- odrobina oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ketchup z musztardą i rozmarynem. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
- Schab oprósz słodką papryką, solą i pieprzem.
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj keczupem wymieszanym z musztardą, ułóż plastry schabu, wysmaruj je sosem a na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
- Schab w plastrach piecz w 190 stopniach przez godzinę (lub nieco dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr).
- Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną surówką.
Przepis na schab w plastrach w sosie grzybowym
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- garść suszonych grzybów,
- 100 g śmietany 18%,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Schab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Przełóż do garnka.
- Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na tym samym tłuszczu co mięso. Dodaj czosnek, smaż minutę i przełóż do mięsa.
- Zalej całość gorącym bulionem, dodaj suszone grzyby i duś pod przykryciem około 45 minut.
- W rondelku rozprowadź 3 łyżki mąki z sosem z mięsa i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
- Całość wlej do naczynia.
- Sos dopraw tymiankiem i słodką papryką. Duś jeszcze około 30 minut.
- Schab w plastrach w sosie grzybowym najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.
Przepis na schab w plastrach z warzywami
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki keczupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 10 pieczarek,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego estragonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Plastry schabu delikatnie rozbij. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój na talarki, a cebulę w piórka.
- W misce wymieszaj ketchup z majonezem. Dodaj tymianek i estragon.
- Na odrobinie oleju zeszklij cebulę.
- Brytfankę wysmaruj odrobiną oleju.
- Wyłóż ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, tak aby na środku zostało puste miejsce (na mięso). Po bokach rozłóż cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku.
- Każdy plaster schabu wysmaruj porządnie sosem z obu stron i ułóż mięso na środku naczynia. Nakryj całość folią aluminiową.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut. Po tym czasie zdejmij nakrycie, podkręć piekarnik do 200 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.
fot. schab w plastrach/Adobe Stock, Mila Bond
Zobacz więcej przepisów:
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis na pieczeń
Schab ze śliwką sprawdzi się na obiad, święta czy inne uroczystości rodzinne. Można go podawać na ciepło i na zimno. Oto przepis na soczyste i smaczne mięso.
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad. Jest soczysty, miękki i smaczny. Oto przepis na schab, który posmakuje wszystkim domownikom.
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.