Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis

Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Marta Kosakowska / 25.11.2019 17:18
DRUKUJ PRZEPIS
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg schabu,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki buliony (może być woda),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz i sól,
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:

Tradycyjny schab duszony to jedna z ulubionych pieczeni. Pojawia się na polskich stołach zarówno z okazji świąt, uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Jest soczysty, aromatyczny, kruchy - po prostu pyszny!

Może być podawany jako danie obiadowe z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi, oraz w towarzystwie sałatki. Równie dobrze sprawdza się jako zimna przekąska lub na kanapki.

Łatwy przepis na duszony schab

  1. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i wysusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Natrzyj mięso solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie obtocz mięso w mące. Obsmaż na patelni z obu stron. Przełóż schab na bok, żeby odpoczął.
  3. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w talarki.
  4. Mięso oraz podsmażoną cebulę umieść w garnku do duszenia. Dolej bulion lub wodę.
  5. Duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien delikatnie odparować i zgęstnieć.

Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA