Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 szklanki buliony (może być woda),
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- zioła prowansalskie,
- pieprz i sól,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Tradycyjny schab duszony to jedna z ulubionych pieczeni. Pojawia się na polskich stołach zarówno z okazji świąt, uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Jest soczysty, aromatyczny, kruchy - po prostu pyszny!
Może być podawany jako danie obiadowe z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi, oraz w towarzystwie sałatki. Równie dobrze sprawdza się jako zimna przekąska lub na kanapki.
Łatwy przepis na duszony schab
- Opłucz mięso pod bieżącą wodą i wysusz je papierowym ręcznikiem.
- Natrzyj mięso solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie obtocz mięso w mące. Obsmaż na patelni z obu stron. Przełóż schab na bok, żeby odpoczął.
- Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w talarki.
- Mięso oraz podsmażoną cebulę umieść w garnku do duszenia. Dolej bulion lub wodę.
- Duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien delikatnie odparować i zgęstnieć.
Inne przepisy na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis