Schabowy - przepis Magdy Gessler

Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!
Weronika Kwaśniak / 16.04.2014 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Schabowy - przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6–8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na kotlet schabowy!

  1. Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem.
  2. Odstaw na pół godziny.
  3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego.
  5. Plastry mięsa przyciśnij do siebie.
  6. Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą i pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
  7. Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Podawaj prosto z patelni.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)



Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA