Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę

Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Marta Kosakowska / 25.11.2019 19:03
DRUKUJ PRZEPIS
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg schabu,
  • 2 cebule,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka  soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1,5 l wody.
Przygotowanie:

Schab gotowany będzie idealny do chleba na pyszne kanapki dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a z wykonaniem poradzi sobie każdy.

  1. Wyjmij schab z lodówki, poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej.
  2. Opłucz mięso pod bieżącą wodą.
  3. Cebulę pokój w talarki.
  4. Do garnka włóż pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  5. Delikatnie włóż schab do wrzącego wywaru. Gotuj pod przykryciem około 5-7 minut. Wyłącz. Mięso pozostaw w garnku pod przykryciem.
  6. Po wystudzeniu wody, jeszcze raz zagotuj. Od momentu wrzenia jeszcze raz gotuj 5-7 minut. Wyłącz. Pozostaw do ostudzenia.
  7. Wystudzone mięso wyjmij z wody i osusz. Przechowuj w lodówce.

Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)