Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 cebule,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
Schab gotowany będzie idealny do chleba na pyszne kanapki dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, a z wykonaniem poradzi sobie każdy.
- Wyjmij schab z lodówki, poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej.
- Opłucz mięso pod bieżącą wodą.
- Cebulę pokój w talarki.
- Do garnka włóż pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
- Delikatnie włóż schab do wrzącego wywaru. Gotuj pod przykryciem około 5-7 minut. Wyłącz. Mięso pozostaw w garnku pod przykryciem.
- Po wystudzeniu wody, jeszcze raz zagotuj. Od momentu wrzenia jeszcze raz gotuj 5-7 minut. Wyłącz. Pozostaw do ostudzenia.
- Wystudzone mięso wyjmij z wody i osusz. Przechowuj w lodówce.
Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis
Roladki schabowe ze szpinakiem