Nazwa chłopski garnek może nie brzmieć wyjątkowo zachęcająco, ale gwarantujemy, że smakuje ono o wiele lepiej, niż brzmi. Popularnie bywa nazywany daniem jednogarnkowym i jest wyjątkowo uniwersalną potrawą. Możesz wrzucić do niego tak naprawdę... wszystko. Oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku!
Klasyczny chłopski garnek przygotowuje się z dodatkiem ziemniaków, warzyw korzeniowych oraz kiełbasy. Dopraw go świeżymi ziołami - na przykład lubczykiem oraz natką pietruszki. W naszej galerii znajdziesz również inne przepisy na to danie - w wersji z kurczakiem, ziemniakami oraz z mięsem mielonym.
Chłopski garnek z kiełbasą
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 3 podwędzane kiełbasy,
- 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 l dowolnego bulionu,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej w dużym rondlu olej. Wsyp przyprawy - dzięki temu wydobędziesz z nich więcej smaku. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podgrzewaj.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą.
- Pietruszkę i marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami. Chwilkę podsmażaj, a następnie zalej bulionem. Podgrzewaj, aż warzywa będą miękkie, a bulion jak najmocniej się zredukuje.
- Chłopski garnek dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj samodzielnie lub z pajdą domowego chleba.
Chłopski garnek to jedno z tych dań, które smakują jeszcze lepiej po odgrzaniu. Możesz więc przygotować go w większej ilości - z każdym dniem będzie zyskiwał jeszcze więcej smaku.
Zobacz więcej przepisów na szybkie i proste dania:
Sałatka z kaszą gryczaną
Risotto z kurczakiem
Zapiekanki makaronowe
Klasyczne spaghetti carbonara
Makaron ze szpinakiem
Naleśniki z szynką i serem
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Danie jednogarnkowe z kurczakiem do nie tylko zwykłe zapiekanki. Wypróbuj je w wersji gulaszowej - polecamy również kaszotto lub risotto z kurczakiem w roli głównej. Jeśli zdecydujesz się na gulasz, dodaj do niego paprykę, pomidory oraz dużo świeżych ziół.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 papryki,
- 3 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów bez skórki,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- lubczyk.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki. Podsmaż na złoty kolor z cebulą i czosnkiem.
- Dodaj pokrojone obrane pomidory oraz paprykę. Możesz też całość podlać bulionem i białym winem - danie będzie miało wtedy jeszcze więcej smaku.
- Gdy warzywa zmiękną, dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem pietruszki oraz lubczyku.
- To jednogarnkowe danie z kurczakiem będzie doskonale smakowało z kaszą lub ziemniakami.
Danie jednogarnkowe z ziemniakami
Kto powiedział, że nie można od razu zrobić dania jednogarnkowego z ziemniakami? Jego przygotowania zajmuje nieco dłużej, ponieważ ziemniaki muszą zmięknąć, ale smakuje naprawdę wybornie. Dodaj do niego dowolne mięso wieprzowe, marchew oraz paprykę.
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego,
- 500 g obranych ze skórki ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 duże marchewki,
- 1,5 l dowolnego bulionu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na oleju.
- Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Podsmaż dokładnie z każdej strony razem z cebulą.
- Dodaj pomidory, paprykę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj, aż się zredukuje, a ziemniaki będą całkowicie miękkie.
- Dopraw tymiankiem, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj, by wszystkie smaki się ze sobą przegryzły.
- Dania jednogarnkowe z ziemniakami smakują jeszcze lepiej na następny dzień. Przygotuj więc więcej i ciesz się jego smakiem dłużej.
Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym
Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym to doskonały sposób na obiad w meksykańskim stylu. My proponujemy dodać do niego fasolę, czerwoną paprykę oraz dużo przypraw. Świetnie będzie smakować z ryżem lub chlebem.
Składniki:
- 500 g wołowego mięsa mielonego,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- opcjonalnie: 1 papryczka chili,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- sól i pieprz,
- do podania: świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć do niego cynamon i kminek. Chwilę smaż razem, by wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj mielone mięso i podsmaż na brązowy kolor. Gdy nie będzie już surowe, zalej pomidorami z puszki. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj odsączoną fasolę z puszki i pokrojone papryki. Podgrzewaj, aż zredukuje się woda z pomidorów. Podawaj z kolendrą.
- To danie jednogarnkowe z mięsem mielonym możesz nie tylko jeść na drugi dzień, ale również i mrozić. Dzięki temu nie marnuje się, a możesz je sobie zostawić na później.