Nazwa chłopski garnek może nie brzmieć wyjątkowo zachęcająco, ale gwarantujemy, że smakuje ono o wiele lepiej, niż brzmi. Popularnie bywa nazywany daniem jednogarnkowym i jest wyjątkowo uniwersalną potrawą. Możesz wrzucić do niego tak naprawdę... wszystko. Oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku!
Klasyczny chłopski garnek przygotowuje się z dodatkiem ziemniaków, warzyw korzeniowych oraz kiełbasy. Dopraw go świeżymi ziołami - na przykład lubczykiem oraz natką pietruszki. W naszej galerii znajdziesz również inne przepisy na to danie - w wersji z kurczakiem, ziemniakami oraz z mięsem mielonym.
Chłopski garnek z kiełbasą
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 3 podwędzane kiełbasy,
- 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 l dowolnego bulionu,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej w dużym rondlu olej. Wsyp przyprawy - dzięki temu wydobędziesz z nich więcej smaku. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podgrzewaj.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą.
- Pietruszkę i marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Włóż do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami. Chwilkę podsmażaj, a następnie zalej bulionem. Podgrzewaj, aż warzywa będą miękkie, a bulion jak najmocniej się zredukuje.
- Chłopski garnek dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj samodzielnie lub z pajdą domowego chleba.
Chłopski garnek to jedno z tych dań, które smakują jeszcze lepiej po odgrzaniu. Możesz więc przygotować go w większej ilości - z każdym dniem będzie zyskiwał jeszcze więcej smaku.
Zobacz więcej przepisów na szybkie i proste dania:
Sałatka z kaszą gryczaną
Risotto z kurczakiem
Zapiekanki makaronowe
Klasyczne spaghetti carbonara
Makaron ze szpinakiem
Naleśniki z szynką i serem