Składniki:
- 800 g schabu,
- pieprz i sól,
- olej rzepakowy.
Na farsz:
- 150 g świeżych liści szpinaku,
- 200 g sera mozzarella,
- 2 ząbki czosnku,
- garść liści świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Roladki ze schabu są soczyste i bardzo smaczne. Farsz ze szpinaku, sera mozzarella z dodatkiem czosnku i aromatycznej bazylii nadaje im wyjątkowego smaku.
Może je podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i sałatką. Roladki schabowe świetnie smakują również jako zimna przekąska lub dodatek do chleba.
Jak w łatwo zrobić roladki schabowe?
- Schab opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokój mięso w 6 równych plastrów.
- Ubij kotlety na cienkie plastry (muszą być cieńsze niż te na tradycyjne kotlety schabowe).
- Przypraw mięso solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smaż, aż liście zmiękną.
- Ser mozzarella potnij na niewielkie kawałki, dodaj do niego liście bazylii, a następnie również podsmażony szpinak z czosnkiem.
- Gotowy farsz podziel na 6 równych porcji.
- Ułóż farsz na każdym plastrze schabu, a następnie zawiń roladki. Aby roladki lepiej się trzymały - do ich spięcia - możesz wykorzystać wykałaczki.
- Rozgrzej olej na patelni. Obsmażaj roladki z każdej strony, aż się zarumienią.
Więcej przepisów na schab:
Schab w sosie własnym - przepis
Schab ze śliwką - tradycyjny przepis