Składniki:
Ciasto:- 25 g drożdży
- 50 ml ciepłego mleka 3,2%
- 350 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia foremek)
- 20 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 120 g margaryny (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 50 g namoczonych rodzynek (posiekanych)
- szczypta soli
- dżem (najlepiej brzoskwiniowy)
- 300 ml wody
- 200 g cukru
- 300 ml białego wina wytrawnego
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 65 g cukru
- 45 g miękkiego masła
- otarta skórka z 1/2 limonki
- owoce - świeże lub mrożone, np. wiśnie, maliny, truskawki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę ponczową!
Przygotowanie ciasta:
- Do miski przesiej mąkę, w mące zrób wgłębienie.
- Drożdże utrzyj z cukrem.
- Do zagłębienia w mące wlej mleko i dodaj utarte drożdże z cukrem, delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
- Margarynę podgrzej do momentu rozpuszczenia i zostaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij i przełóż je do naczynia z rozczynem.
- Dodaj szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
- Wyrób ciasto.
- Gdy składniki się połączą, dodaj do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny i namoczone rodzynki.
- Ponownie wyrób ciasto.
- Następnie odstaw je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek (najlepsze będą te o średnicy 8-9 cm i wysokości 6 cm).
- Piecz w temperaturze 180 C (termoobieg) lub 190-200 C (bez termooobiegu) mniej więcej przez 18-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Wystudź.
Przygotowanie ponczu:
- Wszystkie składniki na poncz zagotuj.
- Następnie wystudź do temperatury około 40 C.
- W przestudzonym ponczu zanurz upieczone babki, tak długo, aż całe nasiąkną.
- Babki pozostaw, aż ociekną.
- Następnie zagotuj dżem i posmaruj nim babki.
Przygotowanie kremu cytrynowego:
- W misce, którą można umieścić w w garnku, ubij jajka z cukrem.
- Następnie włóż miskę do garnka, tak aby móc gotować na parze. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, dodaj skórkę z limonki i dolej sok z cytryny.
- Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadź krem do zgęstnienia.
- Po zgęstnieniu dodaj miękkie masło.
- Miskę zdejmij z garnka i mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się masła.
- Krem ostudź, następnie wstaw do lodówki.
- Babki ponczowe ozdabiaj kremem za pomocą szprycy i dekoruj owocami.