Świąteczna babka-tulipan - przepis składniki i przygotowanie

Świąteczna babka-tulipan to idealne ciasto na Boże Narodzenie!
/ 23.12.2016 06:26
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczna babka-tulipan - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • budyń waniliowy
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 płaskie łyżki kakao
Przygotowanie:

Zobacz przepis na świąteczną babkę-tulipana! To kolorowe ciasto z pewnością świetnie ozdobi bożonarodzeniowy stół, a wszyscy pokochają je za obłędny smak!

  1. Margarynę utrzyj z cukrem.
  2. Dodaj do masy żółtka, cukier wanilinowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i ubitą na sztywno pianę z białek.
  3. Ciasto podziel na 4 równe części.

Babka-zebra na Boże Narodzenie

  1. Następnie do 1 części dodaj budyń waniliowy, do 2 kisiel wiśniowy, do 3 kakao, a do 4 mak.
  2. Ciasto układaj na przemian porcjami w foremce.

Babka na Boże Narodzenie

  1. Przed włożeniem do piekarnika surowe ciasto przekrój nożem.
  2. Piecz przez mniej więcej 50 minut w temperaturze 170 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA